Mamamamamama!

Foto: Foto: AFTONBLADET BILD
Queen har haft stora framgångar med ”Bohemian rhapsody”. Nu gör låten succé igen – på Youtube. Och med Mupparna bakom instrumenten.
NÖJE

Mama?

”Bohemian rhapsody” är en av Queens mest älskade låtar.

Det är Storbritanniens tredje mest sålda singel genom tiderna efter Band Aids ”Do they know it’s Christmas” och Elton Johns nyinspelning av ”Candle in the wind” från 1997.

För ett tag sen släppte Mupparna en efterlängtad cover på ”Bohemian rhapsody”. Versionen är redan en Youtube-klassiker. Ett av klippen har i skrivande stund klickats över tio miljoner gånger.

Det måste bero på Animal. Världens hårdaste trummis har världens minsta ordförråd, men sällan har ett tygstycke gjort lika mycket med bara två ord.

Har du missat kalabaliken? Ingen fara. Här kommer en ”Idol”-inspirerad beskrivning av ett mästerverk – Mupparnas ”Bohemian rhapsody”, sekund för sekund.

0:00-0:55 Låtens första balladparti framförs av utomjordingen Gonzo och tre höns. Gonzo är en av pophistoriens sorgligaste figurer. En moloken blandning av Ian Curtis från Joy Division och åsnan Ior. Medan hönsen kluckar i bakgrunden sjunger Gonzo texten om att vara en fattig pojke med total inlevelse och darrande snok. Inte ett porslinsöga är torrt.

Gonzo krattar spelargången och lägger upp bollen för Animal. Skinnplågaren kommer in i handlingen efter 56 sekunder. Och plötsligt blir ”Bohemian rhapsody” alldeles, alldeles ... bipolär.

0:56 – Mamaaaa (Animal gurglar lite avmätt.)

1:00 – Mama? (Förvånat och frågande.)

1:04 – Yeah, mama. (Animal nickar med huvudet.)

1:07 – Ma-ma. (Animal suckar och ser bedrövad ut. Han verkar övergiven.)

1:11 – Mamaaaaaaarrrggh. (Animal får plötsligt nya krafter. Medicinerna har tydligen kickat in.)

1:15 – Mama! (Animal är alldeles till sig. Han skrattar.)

1:17 – Mamamamamamamamamamamamama. (Ja, ni förstår ju hur glad han är.)

1:20–1:52 Animal börjar veva trummor. Han fortsätter att ropa efter mamma. Han hinner även med ett mycket uppriktigt och laddat – ”yohoo?”. Mamma svarar inte. Animal suckar och får gamnacke igen. Men sen kommer ytterligare en vändning. Animal byter spår, eller rättare sagt ord:

– Dada?

1:52–2:54 Operapartiet. Och här blir det, precis som i originalet, full fräs. Allt verkar tillåtet. Sekvensen innehåller bland annat ett svårslaget ”call and response” mellan en björn och en mupp som liknar en fraggel. ”Galileio”, säger björnen. ”Mimimimi”, svarar fraggeln. Höjdpunkterna är, som ni säkert förstår, många. Fem pingviner samt Den Svenske Kockens bidrag – ordet ”fuhrnigini” – till exempel. Men personligen håller jag muppen Mahna-Mahnas oväntade och korta comeback närmast hjärtat. Det är större än ”The last waltz” med The Band. Mahna-Mahna lyckas också, uppenbart inspirerad av den knäppa fågeln som mobbar Kalle Anka på julafton, röra sig över hela tv-rutan på ett modernt och banbrytande sätt.

2:54–3:42 Här börjar rocken. Riffen och baskaggen och basen spandexjammar så hårt att ditt husdjur krullar ihop sig till en pudel. Känner ni till den populära hårdrockfestivalen Sweden Rock? Det är så här det ser ut varje år på en gräsmatta utanför Sölvesborg.

3:42–4:38 ”Bohemian rhapsody” klär av sig till ballad igen. Mupparnas version avslutas av Miss Piggy. Hon ligger på hunden Rowlfs piano och sjunger låtens sista, skälvande rader i röd fjäderboa. Släng dig i brunnen, Freddie Mercury.

Mupparnas ”Bohemian rhapsody” är utan tvekan årets cover. Det tog 34 år. Men nu har Queens miniopera äntligen hittat hem och blivit nåt som den skulle ha varit redan från början:

Ett skämt.