Här är Nicke fast i TV4:s mysfascism

Håller du med Markus Larsson? Eller inte? Tyck till!

1 av 3 | Foto: Foto: TV4
Lägg ner skiten Nicke Andersson, kocken Erik Brännström och ”Nyhetsmorgons” programledare Lena Friblick och Anders Kraft. Nöjesbladets Markus Larsson klarar sig utan programmets popintervjuer.
NÖJE

Finns bara en sak att säga om popintervjuerna i ”Nyhetsmorgon” på TV4.

Lägg ner skiten.

Här kommer rockern lagom till den underbara lingonröran!

Här kommer Nicke!

Alldeles nyligen intervjuades gitarristen och trummisen och sångaren Nicke Andersson i ”Nyhetsmorgon”.

Nicke Andersson är bland annat känd från Entombed, The Solution och Hellacopters. Nu är han aktuell med sitt nya band, Imperial State Electric.

Och följaktligen släpas han till morgonstudion på TV4. Han får, såklart, stå och prata bredvid en kock som lagar mat. En rak och renodlad intervju om musik räcker inte på TV4. Affärsidén bygger ju på att tittarnas intelligens och kunskaper helst ska underskattas.

Eller rättare sagt offras för att allt ska vara så förbannat trevligt och medelklasshärligt hela tiden. Mysfascism är tydligen bra tv.

Nicke intervjuas vid detta tillfälle av rutinerade ankaret Anders Kraft och Lena Friblick.

Och det börjar fantastiskt.

Anders Kraft: Här kommer Nicke!

Lena Friblick: Här kommer den här rockern lagom till den underbara lingonröran.

(Nicke Andersson mumlar god morgon och tjena.)

Lena Friblick: Nicke som är känd från Hellicopters, ni slutade för två år sen, nu så har du skapat ett eget land, ett eget musikaliskt land, kan man väl säga? Berätta.

Nicke: Jaeeehhh, jag vet inte det.

Lena: Eller en stat?

Nicke: Eller ett band.

Resten är av intervjun stapplar fram på skadade hälsenor. Det blir tre väldigt långa, ofrivilligt komiska och plågsamma minuter för alla inblandade.

Vilket i första hand beror på att programledarnas research består av att nån lagt märke till att Nicke Anderssons nya bandnamn innehåller ordet ”state”. Andersson får bland annat svara på frågan om han är diktator i sitt eget ”land”.

Nicke Andersson gör det inte lätt för den glada dunderduon Kraft och Friblick. Han har aldrig varit en man som talar i rubriker eller doktorsavhandlingar. Och han hade gott kunnat skita i att över huvud taget besöka ”Nyhetsmorgon” för att marknadsföra sin ”stat”.

Dessutom är liveintervjuer i tv svårare än att skriva i tidning. På papper är det alltid möjligt att snygga till frågor och redigera bort misstag i efterhand.

Men på hemsidan kallas ”Nyhetsmorgon” för Sveriges största tv-program. Det har fem miljoner tittare varje vecka och gör över 1 300 direktsända timmar om året. Då är det också rimligt att förvänta sig en anständig nivå, även när det handlar om nåt så simpelt som rock’n’roll.

Men popintervjuerna är sorgligt ofta bara en offentlig uppvisning i horribel och hånfull inkompetens. Artisterna får mest sitta och skruva på sig eller skratta generat.

När det gäller musik kan faktiskt programledarna vara pålästa och intresserade. Men i så fall måste artisterna komma från ”Talang” eller ”Idol”.

Och den kompetenshöjningen beror väl inte alls på att ”Talang” och ”Idol” är kanalens egna produktioner?

Absolut inte.

Svenskar vill med jämna mellanrum lägga ner ganska mycket. Schlagern, ”Kändisdjungeln”, Mona Sahlin ... Men inget har varit mer befogat att skrynkla ihop och bränna upp än musikintervjuerna i ”Nyhetsmorgon”.

Hur Nicke Andersson-intervjun slutade?

Jo, när tiden börjar rinna ut måste Anders Kraft snabbt styra tillbaka samtalet till morgonens egentliga huvudperson – lingonröran.

Kraft tar sats, lutar sig fram mot Nicke Andersson och frågar:

– Gillar du älgfärs?

FAKTA

U2: ”360° at the Rose bowl” (dvd)

När konserten direktsändes via Youtube i fjol tittade över 10 miljoner människor. Nu finns spelningen på dvd, utsökt filmad med 27 kameror.

Chris Isaak (konsert i Filadelfiakyrkan, Stockholm)

Mr Blue överträffade alla förväntningar i veckan. En formidabel konsert. Bara trummisen Kenney Dale Johnson var värd publikens tid och pengar.

Whitney Houston (artist)

På tisdag spelar hon på Globen i Stockholm. Jag ska gå. Men jag vet inte om jag vill. Med tanke på förhandsrapporterna verkar Whitney Houston bli årets tragedi.