Eric snoppar av den stora björnen Baloo

NÖJE

DÜSSELDORF. Det är olycksbådande att Sverige är favorittippade igen.

Och uppfriskande att Eric Saade muckar med Ryssland.

Ordkrig piggar upp.

Annars brukar ju stämningen i Eurovision-bubblan vara så falsk och tillrättalagd och lismande att man vill skrika och slå sönder inredningen.

När Eric Saade ger en verbal lavett till en artist som heter Vorobjov i efternamn begår han ett etikettsbrott.

Tävlingens presskonferenser ska helst inte innehålla några syrligheter. Man ska ställa artiga ”frågor” om artisternas förträffliga låtar och uppträdanden och skor och favoritfåglar. Det är en oskriven regel i tomtefabriken. Allt annat är ett stort och fett ”nein”.

Och det är inget blåbärsland som Saade snoppar av. Det är Ryssland. Den stora björnen Baloo. En supermakt som de flesta tar emot med hatten i handen och blicken i golvet.

Eric Saade har dessutom rätt. Utanför Eurovision är Vorobjuv, eller vad Rysslands representant nu heter, ingenting. Samme Vorobjolk har hittills inte fått en lika stor uppmärksamhet som Sverige, vilket kan vara en förklaring till hans glirlingar i media.

Saades medverkan har gjort att Sweden är – håhåjaja – förhandsfavoriter igen. ”Popular” har fler träffar på Youtube än de flesta av konkurrenterna och schlagerfansen rankar honom som tvåa i den andra semifinalen på torsdag.

Och det behöver, som alla redan vet, inte betyda ett dugg. Stämningen i den svenska delegationen är därefter – behärskad. Ingen tar ut nåt i förskott, trots att Saades andra repetition är prickfri.

I Düsseldorf är ”Popular” som en blandning av ett dansnummer från tv-serien ”Glee” och ett åskväder. Numret står ut.

Speciellt eftersom alla andra länder har bestämt sig för att vara plågsamt

intetsägande samtidigt. Inte ens Ukraina, denna pålitliga vulgoleverantör, lever upp till förväntningarna.

Om inte Sverige går till final 2011 så ...

Det är ett riktigt rövår.

ARTIKELN HANDLAR OM