Det kan sluta med att båda två förlorar...

Markus Larsson om festivalkriget

NÖJE

Som den tecknade kaninen Snurre Sprätt brukar fräsa:

”Det här betyder krig!”

Amerikanska punkrockbandet Green Day. Tyska industricirkusen Rammstein. Enda konserten nästa sommar med svenska houseunderbarnet Avicii.

Det är inga namn som får den erfarne festivalbesökaren att trilla baklänges.

Men det är definitivt tre starka och kommersiella ”samla-hela-festivalen-framför-största-scenen”-bokningar. Det visar att tyska konsertarrangören FKP Scorpio har ekonomiska muskler och att företagets vd Folkert Koopmans menar allvar.

Målsättningen är att bli Sveriges bästa och största festival genom att använda ungefär samma koncept som värsta konkurrenten Peace & Love. Bredden är viktigare än kredden. Programmet ska innehålla något för alla.
 

Varför väljer då FKP Scorpio att ­arrangera Bråvalla festival samma helg som Peace & Love i Borlänge, den historiskt sett största musik­festivalen i Sverige?

Det är en relevant fråga.

Enligt FKP Scorpio beror det i första hand på logistik. Det var enda helgen som både Rammstein och Green Day kunde uppträda i Norrköping.

Tidsmässigt ligger även Bråvalla nära två andra stora festivaler i FKP Scorpios regi, Southside i Neuhausen och Hurricane i Scheeßel.

FKP Scorpio kan relativt enkelt slussa runt sina bokningar och låta dem uppträda på tre olika ställen på kort tid. Det är lättare att boka stora exklusiva namn om arrangören kan erbjuda tre eller fler stora spelställen på bekvämt avstånd i stället för ett.

Med tanke på vilka som hittills är klara för Southside och Hurricane bör ingen vara förvånad om Queens of the Stone Age spelar på Bråvalla till sommaren.

Det här är bistra nyheter för Peace & Love. Tajmingen kunde inte vara sämre. Hur ska de kunna satsa offensivt efter att ha gått med 13 miljoner kronor i förlust i år? Förslaget att byta datum verkar i alla fall inte vara aktuellt.
 

En lyckad och framgångsrik festival bygger inte bara på bra bokningar. Det handlar också om ”mjukare” värden som tilltal och atmosfär och tradition och rykte, vilket är en fördel för Peace & Love. Dessutom har Borlänges stolthet fortfarande världens största konsertarrangör Live Nation, som har en svårslagen tillgång till popvärldens absoluta gräddhylla, i ryggen.

Kriget om festivalpubliken har bara börjat.

Men det finns inte plats för två jättefestivaler. Och oavsett hur det går måste Peace & Love tänka i nya banor och slå ur underläge. Det kommer inte vara samma festival nästa år, kanske inte ens Sveriges största.

Och en sak talas det fortfarande tyst om. När två festivaler drabbar ­samman splittras ­publiken.

Båda kan förlora.