Hultsfreds flytt är logisk – och rätt sjuk

Nöjesbladets krönikör Markus Larsson om att en festival byter stad

1 av 13 | Foto: FELIPE MORALES
BYE BYE HULTSFRED Hultsfredsfestivalen flyttar. Nu får artisterna se en annan vy från scenen än den artisterna, här amerikanska bandet Anti-Flag 2008, är vana.
NÖJE

Att Hultsfredsfestivalen går med förlust är ingen överraskning.

Men att samma festival packar ihop och flyttar till Stockholm utan att byta namn?

God morgon...

En era kan ta slut på olika sätt.

Presidenter avgår, flygplan flyger in i skyskrapor, Michael Jackson dör, påvar av olika slag ger upp, Brolin trampar snett och med tiden slutar även Zlatan spela fotboll.

Det kan också gå till så här:

Ett gäng journalister samlas i ett rum i en känd nöjeslokal i Stockholm. Tyska festival- och konsertarrangören FKP Scorpio, som bland annat ligger bakom Bråvalla och Getaway Rock, ska släppa en stor nyhet.

Det viskas om en ny dansfestival. Det tisslas om franska houseduon Daft Punk. Och ett par pessimister – ingen nämnd, ingen glömd – tasslar om att Hultsfredsfestivalen kanske läggs ner.

Ett bildspel på leende ungdomar och gröna träd och solsken börjar, en munter indietrudelutt spelas och sen:

HULTSFRED GOES STOCKHOLM!

Alla som sett brittiska tv-serien "Pang i bygget" vet genast att det är dags att utbrista: "Que?".

Jodå. Hultsfredsfestivalen

och börjar om i Sigtuna. Till sommaren står scenerna på området Stoxa, en tidigare golfbana. Och det bästa av allt: festivalen som är döpt efter en småländsk ort behåller sitt namn. Varumärket, detta enfaldiga begrepp och ord, är för starkt för att skrotas.

Hultsfredsfestivalen i Stockholm? Det är rätt sjukt. Det är som om Kirunafestivalen skulle arrangeras i Kalmar.

Ur en synvinkel är flytten logisk. Hultsfredsfestivalen har gått med förlust sedan FKP Scorpio tog över för två år sedan. Och även i år tog biljettförsäljningen inte fart. Arrangörerna märkte dock att de flesta av biljetterna har sålts i Stockholmsområdet och... där är vi nu. Festivalen måste kanske flytta dit publiken finns, och inte tvärtom.

Hultsfredsfestivalen i Stockholm arrangeras samma helg i juni som dansfestivalen Summerburst. Målgruppen är inte densamma, men datumen 13-15 juni är knappast optimala.

Problemet med lite kreddigare popfestivaler i Stockholm brukar också vara att den kräsna publiken sviker. De har redan sett de flesta av artisterna förut, om inte annat på Way Out West i Göteborg.

Men det är för tidigt att kraxa som en moloken korp. Hultsfredsfestivalen har ett bra program och vd:n för FKP Scorpio, Folkert Koopmans, verkar genuint förälskad i festivalen och dess historia. Han vill fortfarande återskapa institutionens hjärta och värme.

Men Hultsfred är just det – historia. Och om man respekterar den historien kanske man åtminstone kan kalla den nya satsningen för nåt annat.

Hultsfredsfestivalen? I Sigtuna?

För gamla tiders skull förväntar jag mig en exakt replika av Hotell Hulingen på Stoxa, ett grönområde som kallas "100 hektar av möjligheter".

Är det för mycket begärt?