Ingen vill bara ha mellanmjölk

Markus Larsson om Robin Paulsson & Sanna Nielsen som programledare i schlagern

NÖJE

Det kunde man väl ge sig katten på.

SVT valde det tristaste programledarparet de kunde hitta.

Äh, lugn, skojar bara.

Bara tanken på den senaste upplagan av Melodifestivalens ”humor” och programledarnas ”kemi” får skämskuddarna i soffan att hämta dragspelet och börja dansa lambada framför ens arma tryne.

”Skämten” möttes i många fall av komplett tystnad.

Inte vördnadsfull tystnad, snarare den sorten som får människan att skruva på sig eller ta en extra promenad runt kvarteret med hunden.

Vilka som skriver manus är egentligen lika viktigt som stjärnorna som levererar orden, men det är en annan diskussion just nu.

Det är givetvis omöjligt att säga hur Robin Paulsson och Sanna Nielsen kommer fungera i Sveriges största tv-program. Av den enkla men viktiga anledningen att ingen har sett dem tillsammans i direktsändning ännu.

Läget går att sammanfatta i fem punkter:

1. Det kan bli bra.

2. Det kan bli dåligt.

3. Det kan bli mitt emellan.

4. Det kan bli mitt emellan bra och dåligt.

5. Och så vidare.

Eftersom underhållning som vill nå alla alltid är en kompromiss känns Paulsson och Nielsen som – håll i er, för här kommer något positivt – bra.

Med tanke på att SVT satsar på att göra sändningen mer levande och varm och, gissar jag, mindre förutsägbar krävs det ett rutinerat proffs med komisk tajming och förmåga att improvisera i stunden. 

Det borde passa Robin Paulsson. Förhoppningsvis gör han inte heller misstaget att anpassa sina hurtiga syrligheter för mycket. Historien har visat att när Kristian Luuk fick vara urban och snustorrt ironisk och sig själv fungerade det bättre än, ja, det mesta.

Ingen vill bara ha mellanmjölk, lättyoghurt och energidryck utan socker, inte ens i tokbreda Melodifestivalen.

Och tack vare Sanna Nielsen har SVT en garanti för att musik- och shownumren blir minst sagt stabila. Risken är överhängande att hon får tävlingens andra artister – sju per deltävling nästa år, sju – att framstå som förvirrade rumpnissar från Ronja Rövardotters skog.

Med Paulsson och Nielsen betonar SVT programmets breda och folkliga karaktär. Melodifestivalen ska inte bli P3 Guld. Den som vill vara störst har sällan råd med att vara hipp.

Och med Robin i huset får tittarna säkert också se några obligatoriska Zlatan-skämt.

Skrattar redan.*

*Obs! Ironi. Reds.anm