Springsteens bästa livealbum – någonsin

Markus Larsson om när Bossen är som bäst

NÖJE

Åh ...

Många har säkert missat det.

Men dagen före julafton släpptes det bästa livealbumet hittills med Bruce Springsteen.

Inte ens amerikanska musikjournalisten Rob Sheffield kan värja sig.

I tidningen Rolling Stone brukar Sheffield dra minst två lansar och rulla fram en pansarvagn för artister som den traditionella rockpubliken brukar spotta på. Få har skrivit om Britney Spears, Nikki Minaj och Justin Bieber – artister som står i direkt opposition till Bruce Springsteens uttryck och estetik – med ett lika stort, initierat och underhållande allvar.
 

Men i sin recension av ”The Agora, Cleveland 1978” delar även han ut högsta betyg och konstaterar kort: ”Det här är helt enkelt den bästa liveskivan som världens bästa liverockare har släppt officiellt.” Det finns antagligen inget mer att säga.

”The Agora, Cleveland 1978” är den senaste officiella och professionellt mixade bootleg som Springsteen släpper via sin hemsida. Utgåvorna går att beställa på cd eller laddas hem i olika format.

Konserten spelades in av den lokala radiokanalen WWMS och sändes under den famösa ”Darkness on the edge of town”-turnén 1978 som aldrig nådde Europa. Fansen har burit klassiska bootlegs som ”Summertime Bruce” och ”The Agora Night” från den kvällen som den sista droppen vatten i decennier. Men nu kan, och bör, alla lyssna.
 

I dag, efter lama skivor som ”High hopes” och malplacerade gitarristen Tom Morello, kan det vara svårt att förklara Bruce Springsteens storhet för människor som nödvändigtvis inte orkar gå på jättekonserter i Göteborg.

Men den som vill upptäcka honom börjar helst här, här, här. Setlistan kan ni bara drömma om i dag.

Här finns ”Sad eyes”- och ”Teenage werewolf”-monologerna, det förlängda introt till ”Prove it all night”, ett ursinnigt tempo som får dagens mastodontspelningar att kännas dansband och känslan av att stå längst fram med örat mot högtalarna och få skallen intryckt av gitarrer och cymbalkrascher.

Här är Springsteen fortfarande hippare än Fat White Family, en artist som kämpar för att göra sig hörd, att bli ett namn, att få en karriär och övertyga radiolyssnare i St Louis och Cincinnati.

Han skulle bli större efter 1978. Men det går att diskutera om han någonsin blev bättre.

Lyssna på

”Brother” (låt, First Aid Kit)

Det bedårande ögonblicket när systrarna börjar sjunga på svenska ...

”Alabama pines” (låt, Jamey Johnson)

Kräver ett Sverige-datum snart.

ARTIKELN HANDLAR OM