Metalvärlden är både kärleksfull & generös

Mattias Kling om fördomarna mot metalfans

NÖJE

Det finns de som anser att metalfans i allmänhet är hjärtlösa nihilister.

Mike IX Williams håller säkert inte med om den beskrivningen.

Det amerikanska sjukvårdssystemet – oavsett vem som sitter vid makten för stunden – innebär att miljontals människor slinker igenom det sociala skyddsnätets grova maskor. Det reella antalet oförsäkrade har förvisso minskat sedan Obamacare trädde i kraft, men så sent som 2012 visade beräkningar från Journal of public health att 48 000 människor dör varje år – bara för att de inte har råd att betala för den vård som skulle kunna hålla dem vid liv.

Eyehategods Mike IX Williams hade kunnat bli en av dem. Ännu en siffra i statistiken som står som testamente över ett system försvinnande få tjänar på, men som så många fler lider av. (Som en parentes kan här nämnas att inte ens en rimlig försäkring är en garanti för att få korrekt vård i USA, och så många som 60 procent av alla personliga konkurser går att härröra till obetalda läkarräkningar.)

Efter att i många år ha missbrukat såväl lagliga som högst illegala berusningsmedel står Williams nu inför sitt yttersta. Åren av självskadebeteende har lämnat honom svårt sjuk i skrumplever och efter att ha kräkts blod skrevs han in på sjukhus den 10 oktober. Som genom ett under klarade han den akuta krisen och har därefter blivit godkänd för transplantation – en operation som han, trots försäkring, inte har råd med.

Här kunde den tragiska historien ha slutat, med att New Orleans-bon blev ännu ett offer för den utbredda rockdöden 2016. Om det inte hade varit för hans fru Michelle Maher-Williams.

I desperation sträckte hon i helgen, via en YouCaring-kampanj, ut en hand mot makens fans och andra som på ett eller annat sätt tycker att tjockleken på plånboken inte ska bestämma över liv och död. Satt på livsuppehållande mediciner till en månadskostnad på över 7 000 kronor och med sjukhusräkningar som växer på hög såg hon helt enkelt ingen annan utväg än att vädja till de som någon gång berörts av Williams eller Eyehategod.

Och gensvaret har nog blivit mer än vad hon eller hennes make vågat hoppas på.

På bara några få dagar nådde insamlingen upp till målet på 50 000 dollar och donationerna har därefter fortsatt ticka in i stadig ström.

Så kalla oss gärna hjärtlösa och empatiskt lågbegåvade.

Men glöm aldrig vilken kärlek och generositet som finns då metalvärlden sluter sig samman.

Lyssna på

”A DYING WORLD” (IRON REAGAN)

Make America hate again.

”HALO ON FIRE” (METALLICA)

När krutröken har lagt sig över skitåret 2016 kommer det här ses som ett av dess bästa stunder.