Till slut måste jag kräkas över tv:n

NÖJE

Det var bättre förr.

Innan skivbolagen upptäckte att de kunde kränga cd med tv-reklam.

Då slapp man i alla fall imbecilla påståenden om att genuina b-artister gör skivor som "på ett unikt sätt sammanfattar hur popmusik ska låta 2002".

Ni har sett den, va?

Det är Sony, denna popkulturens hängivna tillskyndare, som försöker slå i oss att Jennie Löfgren gjort en sådan skiva.

Ett konstverk som liksom fångar essensen av samtiden.

Åt slik idioti bör man kanske bara hånle.

Och det gör jag. Ett tag.

Under ett par veckor kan jag inte höra den löjeväckande speakern och hans enfaldiga kommentarer om Löfgrens påstådda storhet utan att tänka på en Henrik Schyffert i sarkastisk praktform.

Men nu har reklamkanalerna vevat den förbannade filmen så mycket och så envetet att det faktiskt inte är kul längre. Bara obehagligt - den ovaksamma allmänheten kan ju faktiskt få för sig att det ligger åtminstone ett visst mått av sanning i det horribla yttrandet om den slätstrukna sångerskan förmåga att fånga nuet.

Så till slut måste jag kräkas rätt över hela tv-setet.

Lyssna här nu: Det enda Jennie Löfgren sammanfattar på sin misslyckade mainstream-gäspning till debutplatta är hur popmusik låter när man spelar in enligt samma filosofi som storkök lagar flygplansmat.

Ville bara få det sagt.

* * *

Tack, det var ju trevligt att ni la årets konsert - den med Black Rebel Motorcycle Club och Vue på torsdag - samtidigt som Grammisgalan.

Verkligen kanon. Vem tror ni nöjeschef Olovsson, med sin mest deltagande jag-är-ledsen-Bjurre-min, kommer att skicka till Globen?

* * *

Många var förvånade, och några direkt ursinniga, över de fem plus jag i helgen gav Schlagertanterna.

"Så du menar att de är lika bra som Bob Dylan", ryade fler än en mejl-skribent.

Nä. Men nu var det inte rock "n" roll jag skrev om.

Det var schlager, sån de tävlar med i Melodifestivalen, och då ställs måttstocken in efter de förutsättningar som råder i den världen.

Det trodde jag alla förstod.

* * *

Apropå Grammisgalan utgår jag från att Marita Ulvskog kommer till Globen på torsdag.

Hon var ju på Guldbaggegalan. Och det är väl inte så att kulturministern värderar film högre än populärmusik?

* * *

Den hiphop-"stjärna" som är ute och vevar mot popjournalister säger i konkurrentbladet att det inte finns något försvar för det våld han tagit till. Ändå går det ihärdiga rykten om att även andra skribenter som haft fräckheten att ifrågasätta storheten i mannens taskiga debutplatta ska få smaka på samma våld.

Bland annat lär vår egen Little Marky Larsson stå på nån fånig lista. Men på hans unga huvud kröker ingen ett hårstrå, det vill jag bara tala om.

* * *

OS. Nattliga tv-sändningar. Livet blir inte mycket större än så här.

Orsaker till extas

Per Bjurman