Jag håller på Poets - men tror inte att de vinner

Men det känns fånigt att gissa när tävlingen redan är klar

NÖJE

Jag hoppas på The Poets.

Men är rätt övertygad om att Barbados och Jan Johansen går vidare.

Det är den typen av låtar, och den typen av artister, gamla schlagervinnare brukar föredra.

Det känns aningen fånigt att sitta här och försöka gissa hur det ska gå i "Vinnarnas val".

Omröstningen är ju redan klar - den klarades av i "Söndagsöppet" förra helgen - och nånstans sitter nån sån där Svante Stockselius och vet precis hur det gått.

När ambitionen nu varit så hög under tävlingens inledande jättefas kan man ju tycka att också treornas och fyrornas uppsamlingsheat hade förtjänat en direktsändning.

Det här upplägget känns aningen krystat.

Men det hindrar inte att jag kommer att hålla mina knubbiga tummar för de unga tjejtjusarna i Hagfors eget Cheap Trick - The Poets.

Med den charmen, den ruffigheten och den söta popmelodin förtjänar de verkligen en framgång.

Risken finns dock att juryn - bestående av gamla schlagervinnare - fungerar som den äldre delen av tv-publiken och rynkar på näsan åt det i sammanhanget något råbarkade anslag som är The Poets.

Barbados smäktande dansbandsdisko ligger förmodligen mer i linje med jurymedlemmarnas smak och de förtjänar ärligt talat att gå vidare de också.

Magnus Carlsson och hans sidekicks hade ju faktiskt varit bland de två i alla deltävlingar utom den i Växjö, där de ställdes mot suveräna Mendez och ärkerivalerna i Brandsta City Släckers.

Jag tror de är givna i finalen.

Det är nog Jan Johansen också.

Ballader av det slag han alltid tävlar med - är det rent av samma låt om och om igen? - har haft svårt att göra sig gällande när tv-publiken bestämmer, men på den tiden jurygrupper bestående av "experter" hade all makt brukade de tvärtom alltid vinna och det finns ingen anledning att misstänka att den här juryn skulle ha roligare smak.

Snubben är ju tillika i besittning av en fin röst och det lär de professionella - ja, mer eller mindre - artister som bestämmer också ta vara på.

Av samma anledning, fast tvärtom, kan Excellence garanterat hälsa hem. Deras chans bestod i att unga fans skulle rösta på dem, no matter what. Nu är det musikaliskt utbildade människor som ska göra en bedömning och ... ja, ni minns kanske hur det lät i Växjö.

Exakt samma resonemang gäller för Date.

Kina Jaarnek är en av artisterna Aftonbladets läsare helst skulle se i finalen och det är intressant eftersom den typen av gallup-undersökningar visat sig vara tämligen pålitliga under deltävlingarna. Med telefonröstning hade hon haft stor chans, men är juryn intresserad av en Sanne Salomonsen-rocker? Tror inte det.

Däremot kan Annika Ljungberg vara en outsider. Hennes "Sail away" var nog inte tillräckligt direkt för tv-publiken, men har kvaliteter som kan betyda mycket nu.

Rolf Carlsson?

Ja, kunde Vitryssland slå Tre Kronor är väl inte heller det omöjligt.

Men i så fall kräver jag samma krigsrubriker en gång till ...

Per Bjurman