Våra artister borde möta nån som Ali G

NÖJE

- Så varför försökte du sätta på Michael Jackson? frågar Ali G och stirrar allvarligt på Jarvis Cocker.

Önskar ofta att också vi kunde bo i ett land med artister som ställer upp på den sortens intervjuer.

För det är ju inte så att Pulp-sångaren blir upprörd över denna något alternativa tolkning av den famösa Michael Jackson-incidenten på den brittiska Grammisgalan häromåret (då han alltså stormade scenen under Wacko Jackos framträdande - enligt egen utsago som protest mot allt den amerikanske kufen står för).

Han vet mycket väl vad han utsätter sig för när han tackar ja till att medverka i den brutalt respektlöse - och vanvettigt rolige - Ali G:s tv-show.

Så han kan bara skratta när den frågan kommer:

- Why did you try and bum Michael Jackson?

Han får också veta att han ser ut som en "kidde fiddler", anklagas för att vara orsaken till att brittiska ungdomar är deprimerade och tvingas till sist se sin "Help the aged" misshandlas av programledaren.

Så illa går det för alla som ställer upp för Ali G.

Ändå står brittiska artister i kö för att få vara med i hans show.

De flesta ser det som en ära att få bli mobbad av världens roligaste man.

Kan ni tänka er något liknande i Sverige? Kan ni tänka er svenska artister med så mycket humor, självdistans och avslappnad attityd?

I så fall har ni vild fantasi. Här blev det vilda protester bland de känsliga skönandarna när det för några år sedan talades om att Killing-gänget skulle stå för underhållningen på en Grammisgala.

Och när det för en gångs skull gjordes en riktigt vass och begåvad artistparodi, av ett par amatörfilmare i Sydsverige, såg den drabbade - stackars, stackars, stackars - till att stoppa den planerade tv-sändningen.

Jag tycker det är så humorlöst, så tråkigt, så pretentiöst, att jag får eksem när jag tänker på det.

De borde alla köpa en Ali G-dvd - de kan få låna min nya, när skrattfestivalen i Skarpnäck är över - och lära sig av sina brittiska kolleger. For real!

Det är bara fyra månader sedan Elf Power gav ut den rätt så formidabla "The winter is coming".

Men redan nu är uppföljaren här.

Den heter "Creatures" och om förra plattan var en uppdaterad pastisch på Velvet Undergrounds första är det här svaret på "Loaded". Inte fullt lika bra - men de har hittat ett väldigt schyst "häng" i svänget.

Det är väldigt upprörande att en man på snart 35 fortfarande kan få finnar på näsan.

Apropå drifter får jag säga att de är ganska elaka - men roliga - mot lilla mig på följande adress (som jag hittade när jag helt självbelåtet sökte på mitt eget namn på Google): www.yttermera.se/baktanke/sexnoveller/svenska_

kandisars_sexbrev/ per_bjurman.html -

En sak bara: Jag är väldigt värdelös på, och ointresserad av, Playstation.

Orsaker till extas