Lloyds klassiker äntligen på cd

Den har kallats

NÖJE

den sista klassikern som inte finns på cd.

Men prisa Gud – eller åtminstone Collector’s choice:

Tack vare detta lilla amerikanska bolag kommer Richard Lloyds ”Alchemy” nu i läcker, recyclad upplaga.

Varför just den, av alla skivor i världen, ”blivit över” är och förblir en irriterande gåta.

Det sägs att ingen sett tillräcklig kommersiell potential i en återutgivning. I och för sig: Få har någonsin tjänat några pengar på ”Alchemy”. Men med tanke på vilka andra, fan så mycket mer obskyra artister som inom bara något år efter introduktionen av cd-formatet fick ut hela sina omöjliga kataloger känns det obegripligt att ett album med sådant anseende förblivit inlåst i arkiven.

Vi har, faktiskt, att göra med det sena sjuttiotalets kanske allra bästa rockalbum.

Året var 1979 och Richard Lloyd hade just rest sig ur ruinerna av det som varit Television – det mest egensinniga och originella av alla banden på den så kallade punkscenen på södra Manhattan åren innan. Han bestämde sig för att satsa allt på ett kort, att en gång för alla krama ur sig allt han hade i en enda intensiv inspelning.

Resultatet blev rockmusik

lika tät, mångfasetterad och explosiv som Televisions – fast med tydligare melodisk spets och rent av ännu mer hypnotiskt gitarrspel.

Jag tror ingen någonsin har spelat mer kreativt eller fantasifullt inom de snäva ramar som gäller för klassisk rock ’n’ roll.

Det låter, ber jag härmed att få slå fast, lika fantastiskt 23 år senare och jag hoppas att Lloyd, som efter det kommersiella misslyckande skivan innebar, gick ner sig i ett gravt narkotikamissbruk till slut får betalt för sina epokgörande insatser.

Tom Verlaine, Lloyds mer introverte och djupsinnige partner i Television, gav även han ut sin solodebut 1979. Den är inte lika suverän men har definitivt sina poänger – och introduceras även den på cd de närmaste dagarna.

Collector’s Choice – ett finsmakarbolag som enbart ägnar sig åt återutgivningar – står för den kulturgärningen också. I Sverige sköter lilla Border distributionen. Och ska du bara köpa två retroplattor i år bör det utan tvekan bli Richard Lloyds ”Alchemy” och Tom Verlaines första.

Per Bjurman