Skicka brandmännen till Riga - då vinner vi

NÖJE

GÖTEBORG

Den som kommer sist i det här startfältet hade gått vidare i Jönköping.

Det är faktiskt bara potentiella vinnare som tävlar i Scandinavium på lördag.

Ändå tycker jag det känns givet att Brandsta City Släckers måste vinna.

Du läste rätt, ja.

Brandmansbuskisens mest hängivne vedersakare skrev just att han håller på Brandsta City Släckers i Melodifestivalens andra deltävling.

Det beror inte på att jag plötsligt börjat digga de bredbenta skåningarnas klämkäcka Bröderna Djup-parafraser.

Tvärtom - deras popularitet bevisar i mina ögon att svensk underhållning befinner sig i en svacka djupare än oenigheten mellan George Bush och Saddam Hussein.

Men:

Vill vi vinna i Riga i maj är det förmodligen de här tjommarna vi ska skicka dit.

De snygga, internationellt stylade popsånger vi envisas med att tro så vanvettigt hårt på i varje Eurovisionfinal fungerar ju inte längre. Tre år i rad har vi stått som fågelholkar och sett våra "proffs" överkörda av skojare och clowner från Danmark, Estland respektive Lettland.

Det är dags att vi rannsakar oss själva och inser att den europeiska tv-publiken inte vill ha sämre plagiat av sånger som ligger på de reguljära listorna.

Man vill ha buskis, pajaskonster och tokroligheter.

Därför borde de fem brandmännen från Helsingborg representera Sverige i Riga. De kommer, är jag rädd, att charma mustascherna av Ukrainas schlagerfans.

Först ska de dock ta sig vidare från delfinalen på Scandinavium här i Göteborg på lördag och det blir sannerligen inte det lättaste. Konkurrensen är, åtminstone att döma av en första genomlyssning av bidragen, rent brutal.

Andrés Esteches explosiva Ricky Martin-krumbukter, Sanna Nielsens typiska G:son-macka, Kerli & Locatellis Spice Girls-pop, Pandoras ABBA-flirtar, Magnus Bäcklunds och Jessica Anderssons klassiska Skara-schlager, Aleenas välskrivna ballad och Alcazars moderna sväng " det är potentiellt vinnarmaterial alltihop.

Man frågar sig om det inte hade gått att sprida gracerna en smula.

Jag är helt övertygad om att den som kommer sist här hade tagit fjärdeplatsen i Jönköping.

För en gångs skull finns det allt lite fog för Bert Karlssons ilska.

Brandsta tävlar med en sedvanligt hurtfrisk sak som heter "15 sekunder", är arrangerad som en Van Halen-hit från 1984 och har en politiskt korrekt text om de fiskmåsar som befolkar våra dokusåpor. Hur konstigt det än kan låta hoppas jag att det räcker till avancemang.

Sveper in i Göteborg med den legendariske Daniel Nyhlén vid min sida.

Så nu vet alla:

There"s a new sheriff in town!

Som Aftonbladet avslöjar på nästa sida är det alltså det återförenade GES som ska stå för pausunderhållningen under finalen i Globen i Stockholm.

Jag säger som Al Pacino i "En kvinnas doft":

O-ha!

EMA-Telstar tar SVT på en riktig svängom.

Det råkar vara EMA som arrangerar den här Melodifestivalen. Det råkar också vara samma EMAsom skicka ut GES - vars comeback mött svår kritik - på stor turné i sommar. Och tänk vilket sammanträffande att just dessa tre farbröder får visa upp sig för miljonpubliken den 15 mars.

Jag är full av beundran...

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM