Sky High är värda en kul födelsedag

Sky High har precis

NÖJE

spelat in en cover av Pet Shop Boys ”Can you forgive her?” och den store Claes Yngström, bandets otvivelaktige centralgestalt, kommenterar i SvD:

– Det finns en dynamisk motpol i att vi som tilltalar en konservativ, högröstad, ölstinn machopublik spelar kylig storstadsbögdisco.

Jag håller med Eva Parker från Parker som i sitt alltid lika briljanta veckobrev utsåg det uttalandet till veckans citat.

Det är väldigt coolt att just Claes, hjälte i den mest heterosexuella av världar (inte ens Siewert Öholm lär kunna placera honom i någon ”homolobby”) , gör och säger någonting sådant. Men jag är inte förvånad.

”Ynkan” har aldrig varit den förstockade gubbstrutt han utmålats som av arroganta popsnören.

Jag känner tvärtom ingen i hans ålder, eller från hans hörn av musikvärlden, som är lika nyfiken på, och öppen för, det nya och unga och udda.

Det kanske inte hörs

i Sky Highs musik i någon högre utsträckning – Claes first love är och förblir boogierockens och det är den han förädlar –men de som bläddrar i den maffiga skivsamling masen nu flyttat från Hinsnoret till Stockholm brukar få en duktig chock.

Covern av Pet Shop Boys suveräna ”Can you forgive her?” återfinns på ”25 years of madness”, en nyutgiven dubbelmacka med vilken Sky High firar sitt 25-årsjubileum.

Den består av en cd med bara covers – utöver PSB ger de sig på bland andra Prince, Eurythmics och Allen Toussaint, vars ”Freedom for the stallion” låter helt fantastisk – och en med Sky Highs största stunder genom åren.

Med den är det som det är.

Jag förstår om yngre lyssnare kan tycka att det låter aningen antikt. Men ingen kan förneka att Sky High gör det dom gör med en sjuhelvetes ackuratess.

När Moras Glimmer Twins, Arne Blomqvist och Mats Östensson, lossar på säkerhetsbältena och trycker gasen i botten svänger det faktiskt så det svartnar för ögonen.

Och som Jimi Hendrix-tolkare är Yngström utan tvekan en av de världsledande, det hör ni här i en rätt förblindande ”The wind cries Mary”.

Grattis på 25-årsdagen, säger jag. Få förtjänar en lika rolig födelsedag.

Per Bjurman