Ge sunkhaken dispens från fjantens rökförbud

NÖJE

NEW YORK

Man får inte längre röka på B-bar.

Så vad ska vi göra nu då?

Det var ju det som var poängen med alltihop.

Visserligen röker jag inte.

Men i alla fall.

Att vara i New York är att sitta på unkna, skitiga gamla B-bar vid Tompkins Square Park med en kall Heineken, mata dollarsedlar i jukeboxen - och röka.

Aldrig i mitt liv kunde jag föreställa mig att det rökförbud borgmästare Bloomberg, den fjanten, infört på alla barer och restauranger gällde även sunkhaken nere i East Village.

Vad skulle vara poängen? De är ju liksom gjorda av rök. Man börjar hosta bara man tänker på dem. Men det är lika fånigt kaliforniskt där som annorstädes.

Man får gå ut och stå som ett fån på trottoaren om man vill röka.

Sen går man in till den där gyllene jukeboxen och försöker låtsas att allt är som vanligt.

Men det kan man glömma. Ramones låter inte som de ska utan Marlboro, det bara är så.

FN:s säkerhetsråd måste omedelbart ta upp frågan om East Village-barernas dispens från Blombergs fjompiga förbud.

Funderar starkt på att köpa en av de I-survived-the-blackout-2003-tröjor som såklart översvämmar Manhattan bara några timmar efter att ön börjat lysa igen.

Visserligen behöver jag bara genomlida tre timmar av detta oerhörda trauma.

Men under de timmarna tvingas jag ändå gå tio våningar i en becksvart trappa på Gramercy Park Hotel.

Med min kondis och min mörkerrädsla är det en stor prestation.

Sex Pistols, återförenat ännu en gång, spelar på Jones Beach och jag är väl ändå ursäktad som inte orkar bry mig? Snälla?

Han är för blygsam för att våga berätta själv, men när strömmen återvänt och köket fixat nya, färska råvaror - då ringer inte Virtanen till Les Halles. Les Halles ringer till Virtanen.

Fattar ni hur stor man är då?

Black Rebel Motorcycle Club och The Jesus And Mary Chain. Black Rebel Motorcycle Club och The Jesus & Mary Chain. Black Rebel Motorcycle Club och The Jesus & Mary Chain.

Ville bara skriva det några gånger.

Marlboro eller inte, jukeboxen på just B-bar har varit navet i "mitt" New York sedan 1989 och jag kan inte låta bli att tycka att det är väldigt vackert att plötsligt hitta ett band från Fagersta där.

Det är många förföriska trailers för en ny serie med James Caan NBC börjar sända i slutet av september. Den heter kort och gott "Las Vegas" och jag kräver härmed att någon svensk kanal fixar rättigheterna meddetsamma.

Köper en bunt samlingar med ny New York-rock och på en av dem, "Kanine Records present NY: The next wave", återfinns bandet Elefant.

Corny namn, men jag säger bara det: Kolla!

Nu åker vi down dixie, mot Memphis. Där får man röka överallt.

Orsaker till extas

Per Bjurman