Captain Murphy är helt oemotståndliga

NÖJE

De har kanske inte egensinnet.

Men de har ungdomen, entusiasmen och den gränslösa kärleken till rockmusiken.

Därför är Captain Murphy ett oemotståndligt band i alla fall.

Captain Murphy fixar att fyra av de klassiska rockposerna som om de uppfunnit dem.

Jag såg Sonny Boy Gustafsson - mannen med Sveriges bästa artistnamn - och de andra för första gången när de var okontrakterade demo-amatörer på den lilla Rookie-festivalen för " ja, vad är det, tre år sedan?

Redan då slogs jag av hur enormt de brann, i all sin ofärdighet. Hur vildsinta de var i sin kärlek till det de håller på med.

Nu, månaderna efter att debut-

albumet landat i butikerna, värmer de upp åt Sahara Hotnights och känslan är ännu starkare.

Jag står faktiskt vid scenkanten och avundas dem deras ungdom och hängivenhet.

Stockholmsslynglarna är passionerade på det gränslösa och kanske naiva sätt man bara kan vara när man är runt tjugo och befinner sig mitt i utgrävningen av den arkeologiska skatt som kallas rockhistorien.

Ännu så länge har de inte hittat några egna fynd, men än sen?

Dels var det väldigt länge sedan någon grävde just där Captain Murphy står med sina spadar, runt bluesrock-ikoner som Blue Cheer, Vanilla Fudge, Grand Funk Railrod och " ja, kanske man måste nämna The Who också.

Dels är den där passionen - som kommer till uttryck både i musiken, i framförandet, i kläderna, i frisyerna och i attityden - så överväldigande att eventuella invändningar faller platt.

Bara en sån sak som att fyra av alla de klassiska rockposerna - och få det att se ut som att det är första gången de utförs.

Begistrat, hänfört, lyckligt.

Tillåts de bara utvecklas i sin egen takt kommer Captain Murphy att hitta sitt eget tilltal också.

Om de då samtidigt lyckas konservera bara ett litet mått av sin glöd kan stora saker komma att inträffa.

Vad gör egentligen sladdar när de ligger i väskor? Jag packar prydligt och fint ner min cd-walkman - och när jag kommit fram, exempelvis till Helsingborg, och tar upp den igen har elsladden och det långa helvete som hör till hörlurarna tvinnat ihop sig i ett enda hopplöst trassel. För mig är det ett mysterium.

Gitarrist i Captain Murphy är för övrigt en viss Viktor Hvidfeldt. Han är son till Anders Hvidfeldt, Aftonbladets gamla guldpenna. Vi som känner honom är inte det minsta förvånade att avkomman rockar så hårt.

"The Bottle" är det bästa Paul Weller spelat in sedan nio år gamla "You do something to me".

Jag tycker Moneybrother ska spela in en EM-låt.

I Sahara Hotnights turnébuss hörs ibland Little Feats "Willin'". Undra på att de är bra.

Örjan "Limpan" Lindmark, elitseriehistoriens bästa defensiva back, återvänder till Leksand. Det är lite som om Bill Wyman skulle återvända till Stones. Allt känns rätt igen.

Söndagen efter Hultsfred brukar uppförsbacken vara brantare än klippväggarna runt Viktoriafallen, men i år är det bara att bita ihop, åka hem och gå på Berns. För där spelar, helt otippat, Television.

Den på nya "Pippirull"-plattan som imiterar Göran Greider är ett geni.

Visst verkar det plötsligt ont om Morrissey-fans i stan? Well, de är alla i Manchester och firar mannens födelsedag på Manchester Evening News Arena. Jag avundas även dem deras entusiasm.

Till sist vill jag meddela att Filip Hammar är precis lika bra i köket som han själv alltid hävdat.

Orsaker till extas

Per Bjurman