Här var allt tillåtet för Hollywoods stjärnor

NÖJE

PALM SPRINGS

Sent om natten, när stjärnhimlen sprakar över öknen, hörs ett eko i den ljumma vinden.

Det kommer från det förgångna och rymmer ljuden av Marilyns skratt, Dinos klirrande glas och poolplasken på tidernas mest legendariska kändisfester.

Marilyn.

Det är inte alla som hör det.

Somliga går omkring här i solen utan att uppfatta något annat än att Palm Springs är en osedvanligt överdådig semesterort med hundratals golfbanor, intagande pooler och rika pensionärer.

Men så är det alltid.

Vissa människor hör inget fastän man spelar Jussi Björling för dem.

Vissa människor ser inget fastän de står vid kanten av Grand Canyon.

Och vissa människor upplever inget fastän de äter foie gras på Gramercy Tavern.

Själv sitter jag i bilen på North Indian Canyon Road och tycker att en mur är magisk.

Här låg en gång i tiden Racquet Club - världens mest exklusiva resort och klubb.

Från mitten av 30-talet och några decennier framåt var det på Racquet Club Hollywoods stjärnor checkade in för att få vara i fred, partaja och leva ut obskyra perversioner.

Allt ska ha varit tillåtet - och allt ska ha hänt.

Vissa av historierna som i efterhand sipprat ut över den höga muren är så sensationellt dekadenta att Aftonbladets advokater skulle få hantera sedlighetsmål till nästa millennieskifte om jag återgav dem.

En av de snällare handlar om hur Marilyn Monroe "upptäcktes" efter att ha sugit av superagenten Johnny Hyde i den omsusade poolen.

I dag upptäcks ingen på North Indian Canyon Road. Racquet Club-eran är sedan länge över och liksom i resten av det gamla Palm Springs vilar en bitterljuv air av svunna tider över hela anläggningen.

Men om natten, när stjärnorna glittrar på den svarta himlen ovan Mojave-öknen, kan den med receptionsförmåga höra det där ekot i vinden.

Marilyn skrattar i

poolen igen. Spencer Tracy och Katharine Hepburn, som i 25 år underhöll en hemlig kärleksaffär på Racquet Club, smyger iväg till en av de monstruösa sviterna. Dean Martin skålar med Chairman of the Board, som tagit sig upp från de enorma ägorna på det som i dag heter Frank Sinatra Drive. Kirk Douglas dansar naken med hemliga älskarinnan Marlene Dietrich. Howard Hughes beställer en bloody mary - som faktiskt uppfanns i racketklubbens Bamboo Lounge. Och runtom minglar gamla stammisar som Greta Garbo, Cary Grant och Liberace...

Orsaker till extas

Per Bjurman