Bönderna blåser hattarna av alla

NÖJE

AUSTIN

Så Carola vann?

Inte i Texas.

Här vann Hellacopters, himlen och de magnifika biffarna på McClusky"s.

Det är musikfestival här också, förstår ni.

I Austin.

Den heter South by Southwest och ska antagligen inte jämföras med Melodifestivalen (men jag behövde en ingång i ingressen ").

Bland annat är den större.

Över tusen band från hela världen medverkar på South by Southwest.

Tusen!

Den vänliga universitetsstaden Austins böljande kullar är kort sagt ockuperade av rockband - oroväckande många med medlemmar som på klassiskt festivalvis ser ut som om de tog sin senaste dusch ungefär när Kurt Cobain gjorde det.

Man undrar oroligt vad Lars Gustafsson, den gamle skriftställaren, säger.

Han bor här och som jag minns saken var Gustafsson mer konservativ än en genomsnittlig ayatolla.

Å andra sidan har jag hört att han skulle gå och kolla Hellacopters i natt.

De spelade på nåt som heter Emo"s Main Room och det finns ingen anledning att tro nåt annat än att det var precis lika förtjusande som på utsålda Bowery Ballroom i New York förra helgen.

Det finns så många som tror dom vet nåt om rock "n" roll, som lärt sig alla poserna men inget kan - och så kommer det ett gäng svenska bönder och blåser allihop av banan.

Utan att göra sig till.

Som Robban, trummisen, sa i stöket på Manitoba"s efteråt.

-Vi är ju inte här för att breaka, eller vad det heter. Vi är här för att det är kul att ha möjlighet att komma hit och spela.

Man önskar att fler svenska band som åker till USA hade samma inställning.

Det skulle bli mindre krampaktigt då.

Austin ligger inte i västra Texas. Men nästan. Och därför nynnar jag ändå på den stora countrysångerskan Kimmie Rhodes "West Texas heaven". Det är verkligen nåt med himlen här. Den känns, som så mycket just i Texas, större än den gör någon annanstans.

Biffarna på McClusky"s, en underbar inrättning mitt i punkhysterin på sjätte gatan, är så massiva att man skulle kunna mura brofästen med dem.

Men när man sätter kniven emot glider den ändå som genom smör (förutsatt att man haft förstånd att be om medium rare-tillagning, förstås).

Man kommer inte närmare paradiset under sitt jordeliv.

Per Bjurman