På Elaine's vet alla sin plats

NÖJE

NEW YORK

Tidernas highlight på 88:e gatan?

Enligt fröken Kaufman själv är det natten när Jackie Kennedy dansade med Leonard Bernstein vid köksingången.

Bara på Elaine"s, barn, bara på Elaine"s.

Storyn om Jackie och Bernstein återfinns i "Everyone comes to Elaine"s" - en lustfylld biografi ägnad New York-krogen Elaine"s, skriven av Hemingways gamle kompis A.E Hotchner.

Jag råkade hitta den i Las Vegas, av alla ställen, i somras och läste den som utsvultna lejon äter en nyfångad antilop.

Det visade sig att mitt amerikanska vardagsrum är mer legendariskt än till och med jag, i all min fåfänga, föreställt mig.

Bara sammanfattningen av vilka som har, eller haft, stambord ut efter "the line" - den fil av bord som "gäller"; resten av lokalen är för turisterna - kan orsaka hjärtflimmer.

Sinatra satt vid bord 6. Bord 4 är den stora författarfavoriten, ett självklart vattenhål för Norman Mailer och Tom Wolfe. Sjuan tillhör Michael Caine. När han reser till New York dinerar han alltid där första kvällen - och sista. Clint Eastwood sitter på nian, Jack Nicholson på tian, Mick Jagger på sjuan och Hillary Clinton på åttan.

Och såna magiska kvällar de haft där, i hörnet av 88:e gatan och andra avenyn...

En kväll på 70-talet svepte Nurejev och Baryshnikov, i vänskaplig envig, runt under de vackra lyktorna med varsin stol som danspartner.

En annan, sommaren -94, kom hela New York Rangers in efter stängning för att fira sin dagsfärska Stanley Cup-seger.

Vid ett tredje tillfälle svarade Woody Allen på tilltal - en oerhörd sensation.

Och i över 40 år har Elaine herself, New York-nattens Big mama, vakat över scenen.

Det gör hon fortfarande. Varje kväll vaggar fröken Kaufman runt bland sina bord och ser till att stammisarna får sin dos streetsmarta one-liners och var jag nu utrustad med blygsamhet skulle den förbjuda mig att berätta att det blivit så att Yours truly tidvis ombeds att slå sig ner.

En kväll för inte alls länge sedan, när Richard Dreyfuss satt vid bordet intill och gestikulerade över en kalvstek, frågade jag om hon står fast vid sin all time high.

Visst, skrockade Elaine med sin skrovliga baryton. Det var den sena natten i början av 60-talet, när någon pluggade evergreens i jukeboxen och Jackie Kennedy, ute för första gången sedan mordet i Dallas, dansade med Leonard Bernstein.

Orsaker till extas

Per Bjurman