"Spara alla kvitton"

NÖJE

NEW YORK. Den unga damen studerar journalistisk vid New York University och när hon får klart för sig att jag jobbar på tidning frågar hon om det allra bästa råd jag kan ge en nybörjare i branschen.

– Spara alla kvitton, lyckas jag klämma ur mig.

Det är en oneliner som väcker viss munterhet runt det trånga krogbordet och jag ber att få tacka Staffan Heimerson för chansen att spela lite allan i New York-natten.

Repliken är nämligen hans.

Staffan höll en gång ett föredrag på journalisthögskolan i Stockholm och när en ung, mycket seriös ung man bad om det bästa tipset för den som vill bli utrikeskorrespondent svarade Ängelholms Tintin, som alltid mött överdrivet gravallvar med avväpnande humor, just så:

– Spara alla kvitton.

Jag har alltid drömt om att få använda den ”live” och när jag nu, med truten full av kock-Barrys lysande soppa på vita bönor och fläsk, äntligen får chansen skjuter jag från höften.

Alla skrattar.

Utom den unga studentskan från NYU. Hon förstår vare sig det roliga eller värdefulla i ordinationen, men går allt som det ska sitter hon snart med reseräkningsbestyr och inser det synnerligen nödvändiga i att kunna bevisa att hon bott på Four Seasons i Houston enär det absolut bara var där det fanns rum när det blev utryckning på nytt rymdblöjedrama i NASA-högkvarteret.

Samma kväll träffar jag förresten ena halvan av ”Thelma & Louise of Upper East Side” också.

Hon är en sofistikerad Elaine’s-stammis i 50-årsåldern som chockat alla sina bekanta genom att bli gripen för grov stöld. Tillsammans med en väninna har hon under flera år gått på exklusiva hus- och lägenhetsvisningar i New York-trakten – och stulit allt hon kommit över; till exempel juveler, kontanter, konst.

Carole, som vi kan kalla henne, kommer med all säkerhet att få ett kännbart fängelsestraff, men hon är fri i väntan på rättegång och går fortfarande på Elaine’s om kvällarna och låtsas som ingenting.

När jag blir presenterad visar det sig helt sensationellt att New Yorks mest omskrivna tjuv dessutom kan svenska.

– Hur mar du, säger hon på en bräcklig variant av ärans och hjältarnas språk och klipper förföriskt med ögonlock stora som frisbees.

Jag har alltid varit svag för tjuvar med klass – liksom stora ögonlock – och bjuder på en drink.

Sedan ber jag att få betala.

Och...jo, givetvis: Jag sparar kvittot.

FAKTA

ORSAKER TILL EXTAS

Cat Power – Jukebox (cd)

The Cardigans – Best of (cd)

Martha Weinman Lear – Where did I leave my glasses? (Decenniets bok)