Manhattanmos – uttjatat tema

1 av 3
NÖJE

NEW YORK. Måste de försöka förstöra just New York hela tiden?

Nej, inte terroristerna.

Hollywood.

I två aktuella publik- vältare tvingas Manhattan återigen agera ruinhög.

Man får väl förstå lockelsen. Den här infernaliska ön är ett visuellt drama även utan specialeffekter – och därför givetvis jättekul att slå i spillror för en Industrial Light & Magic-nörd med stor budget.

Men börjar det inte kännas aningen tjatigt? Förstör-hela-Manhattan-temat har ju blivit en subgenre i sig.

”Independence day”, ”Godzilla” (med en jättegroda som lägger ägg i Madison Square Garden; i backspegeln skulle det nästan kunna ses som en kommentar till Knicks och Rangers sentida agerande i samma arena), ”Deep impact”, ”The day after tomorrow”, ”The war of the worlds” och ”Fåfängans fyrverkeri” är bara några samtida filmer i vilka monster, invasionsstyrkor från rymden eller vädergudar med attitydproblem jämnar Gotham med marken.

Okej, ”Fåfängans fyrverkeri” rymde inga monster eller aliens, om man inte ska räkna Bruce Willis, men den var så dålig att det kändes som att den sabbade New York i alla fall.

Och nu får vi som bor här alltså äran att dö i två nya filmer.

”I am legend” och ”Cloverfield”.

”I am legend” har jag inte sett ännu, men om jag har förstått saken rätt traskar Will Smith omkring på ett ödelagt Manhattan invaderat av hjortar.

Hjortar?!!

Som om det inte räckte med råttor och ekorrar.

I ”Cloverfield”, en fusion av ”Blair witch project ” och ”Godzilla” som tydligen redan gått upp i Sverige, handlar det om mer klassiska härjningar.

Skyskrapor sprängs i luften, monstret slår sönder Brooklyn Bridge och Frihetsgudinnans dekapiterade skalle landar på en gata i West Village (vi får hoppas att Höken var på jobbresa den kvällen).

Eftersom spänningen är rätt tät och obehaget ganska påtagligt har jag överseende – i en dryg timme. Sedan kommer vidundret klampande upp mot Midtown och fan ta mig om inte mitt hus får en snärt av den läskiga svansen och faller samman.

Där går ändå gränsen.

Jag hade ju förmodligen suttit hemma och kollat gamla ”West Wing”-avsnitt och inte haft en möjlighet att skilja den där slemmiga ödlans vrål från det vanliga vansinneslarmet utanför fönstren; jag bor trots allt ovanför infarten till Midtown Tunnel.

Sånt vill man inte sitta i en biosalong och få real time ångest över.

Nästa gång får de fan ta och spränga Pittsburgh i stället.

FAKTA

Orsaker till extas

Cloverfield (Film)

Joe Jackson – Rain (cd)

Super Tuesday (Happening)