Filosofens Gudsteori jagar mig hela veckan

NÖJE

NEW YORK. Guds existens går inte att bevisa.

Just därför finns han.

Den inte helt övertygande teorin, framförd av en excentrisk filosof på Upper West Side, jagar mig hela veckan.

Det är under en lång, grundlig tidningsläsarbrunch på den förträffliga Frontier-dinern i hörnet av tredje och 39:e – också känd som Thomas Nilsson-stället –  jag  råkar kasta ett öga på en Post-ingress om en filosof på Upper West Side.

Han kan, påstår han i första meningen, bevisa Guds existens. Vetenskapligt. 

Jag ställer ner juiceglaset, skjuter undan tallriken med de sunny side up-stekta äggen och breder ut blaskan för mer ingående läsning.

Det vore ju nåt.

Alltså, jag är ateist – fast motvilligt. Jag skulle oerhört gärna VILJA tro på nånting, om inte annat så för att det känns så deprimerande att tänka på att man inte kommer att veta hur årets album 3008 låter, men bortsett från sena kvällar när de visat ”The shining” på tv, eller när det är turbulens på flygningar över Klippiga bergen, kan jag inte.

De religiösa teserna är för vaga för min smak, för osannolika, ibland rent av för korkade.

Om ett snille på Upper West kan belägga en högre makts förekomst är jag dock beredd att omgående göra mig kvitt mina tvivel och reservationer. 

Men jag vet inte jag. Hela teorin sammanfattas i artikelfinalen så här:

Guds existens går inte att bevisa – därmed är det bevisat att han finns.

Jaha.

Det enda som egentligen bevisas med den luftpastejen är väl att de röker för mycket marijuana på Upper West Side.

Å andra sidan är tankekonstruktionen inte helt oattraktiv. Under de grubblerier jag naturligtvis fastnar i slår det mig att filosofen trots allt är just filosof och kanske ändå kommit något på spåren. I så fall borde den sortens förklaringsmodell gå att använda på fler områden.

Typ: 

Det går inte att bevisa att jag kan skriva en ny ”Den store Gatsby” – följaktligen kan jag det. Eller, det är omöjligt att belägga att New York Rangers vinner Stanley Cup i vår – alltså händer det. Och ingen vet ju egentligen om Jennifer Love-Hewitt  vill gifta sig med en som kallas Biffen – därmed vill hon det.

Uppiggande sätt att se på tillvaron, inte sant?

Om någon undrar över filosofens namn kan jag bara beklaga. Jag har letat som en vansinnig i högarna och hittat alla Post från veckan, utom just den i vilken ”min” artikel ingick.

Det bevisar att Gud inte existerar.

FAKTA

Orsaker till extas

Aravind Adiga

– The white tiger (roman).

Frost/Nixon

(film).

Bjurman –

The Fogerty files (cd).