Fri från ökenhettan är jag rent uppspelt

NÖJE

NEW YORK. Det är nu ni borde vara här.

Det är nu, när mild sensommar långsamt övergår i mjuk höst och den klara höga luften doftar av brända kastanjer, New York är som allra bäst.

Vi förskonades från New York-sommarens svåraste plågor i år. Frånsett några hyggligt ångande dagar i månadsskiftet juli-augusti var det varken särskilt hett eller särskilt fuktigt.

Kanske är det därför folk inte älskar hösten – den som officiellt börjar efter Labor Day – med samma hängivenhet som vanligt. New York rycker liksom på axlarna den här gången.

Själv har jag dock just återvänt från tre veckor i Mojave-öknens rent chockerande värme, så jag är så uppspelt att jag skulle kunna dansa i en musikal.

Det är en formidabel lisa att bara sitta på den lilla balkongen med morgonkaffet och andas den klara, höga, rena (nåja...) luften. Eller att veva runt i vimlet på marknaden vid Union Square – där amish-människorna från Pennsylvania säljer tomater så förföriskt illröda att snålvattnet sköljer över oxeltänderna – och sen går man över övergångsstället vid fjortonde och Broadway och från det lilla ståndet i hörnet där Virgin Megastore låg tills alldeles nyss doftar det magiskt av brända kastanjer och sotiga pretzels. Eller att om kvällen hänga en munkjacka över axlarna och ta sig ner till West Village och sätta sig i det allt tätare mörkret på en av de där uteserveringarna som fortfarande håller öppet och dricka gott vin med goda vänner och föra mer eller mindre poänglösa samtal om sjukvårdsreformer, US Open och Louie And The Lovers-samlingen.

New York är aldrig lättare att älska än just nu.

•••

Grängesarslet, som följt med hit också, har en råttfobi gränsande till det rent psykotiska.

Därför var det förstås väldigt skojigt när personalen på Virage i East Village under Robin Söderling-kvällen la en liten plastråtta på den ståtlige gossens lår.

Jag har aldrig sett en bättre imitation av Lina, ni vet pigan hemma hos Emil i Lönneberga.

•••

Häromdagen visade HBO en liten förhandsblänkare om den kommande ”Curb your enthusisam”-säsongen, den som rymmer ”The anti-renuinon reunion”. Larry David har alltså samlat hela ”Seinfeld”-ensemblen för att visa hur det skulle kunnat gå till om de varit så dumma att de försökt iscensätta en comeback-säsong – och därigenom FÅR vi nästan just det, en comeback-säsong.

Den lovade väldigt gott.

•••

Apropå comeback:

På måndag, 22.00, är det premiär för ”Jay Leno Show”.

Antigen gör han bort sig – eller så skapar han en helt ny nisch.

Jag tror på det senare.

FAKTA

Orsaker till extas

Louie And The Lovers – The complete recordings (cd)

District 9 (film)

John Fogerty – The Blue Ridge Rangers Rides Again (cd)