De fick hela strippen i Vegas att släckas

NÖJE

PALM SPRINGS. Semesterdvala pågår.

Sitter blott still i en vacker öken, tänker knappt en tanke.

Men jag kan i alla fall meddela att Robert Duvall, Robyn och Sammy Davis skänker extra glans åt roadtrip-finalen.

Den tre veckor långa, raktigenom fenomenala bilresan över kontinenten är snart slut och jag avrundar, ensam, i drömmarnas Palm Springs.

Här händer som vanligt ingenting. Det är bara vackert, varmt, gammalt, öde, tyst och en smula gay. Bortsett från en och annan promenad till poolen, någon biltur längs Frank Sinatra Drive och planlösa rundor i en sömning shopping mall sitter jag blott still på en liten veranda och

röker och tänker på alla som fått skratten att eka i det varma Coachella Valley-mörkret men inte längre är med oss: Stig, May-Britt, Slinkens Ragnar, Kalle Krook, Roon Strale, pappa ... alla djupt saknade.

I övrigt har jag följande att säga:

bo">  Huruvida ”Get Low” som film betraktad är så mycket mer än ”bra” vet jag inte, men Robert Duvall bevisar, i rollen som eremiten Felix Bush, att han är det mest magnifika Hollywood har.

Kalla mig lättroad, men uppgiften att Neil Young ska ge ut ett Daniel Lanois-producerat album kallat ”Le noise” får mig att stå upp och vifta med armarna litegrann.

Det allra bästa i den överlag förträffliga artikeln om Saturday night live-skaparen Lorne Michaels i senaste Rolling Stone är förstås bilden från Elaine’s.

Där står dom, Michaels, John Belushi, Chevy Chase och Dan Aykroyd, i Barrys fina kök. Man jublar.

Regeln är ju egentligen att svensk musik inte ska spelas i amerikansk bilstereo, men Robyns ”Body parts pt 2” är inte bara lysande i största allmänhet, den harmonierar perfekt med känslan i vägarna här i öknen. Speciellt nattetid, när man glider ljudlöst över den varma asfalten och luften doftar av kaktus, blommor och avgaser.

Sammy Davis Jr.

Varvar Jack Reacher-deckare med en gammal Sammy Davis Jr-biografi och påminns om det fantastiska i att de släckte lamporna på strippen i Vegas i tio minuter när han – den kanske mest mångsidige artist som funnits – för 20 år sedan gick ur tiden. Det gjorde dom sedan om när Dino och slutligen Sinatra checkade ut också.

Skulle det ske i dag? Sheeesh. The bean counters som bestämmer 2010 skulle inte släcka en badrumslampa om data-trackingen indikerade att det innebar 25 cent mindre i en pokermaskin.

ARTIKELN HANDLAR OM