Foreigner får lo fi-Håkan på knä

Foreigner.
NÖJE

NEW YORK. Att Foreigner kommer till Peace & Love i sommar ter sig kanske en smula märkligt, men det är i själva verket perfekt.

Då kan alldeles nyblivne 40-åringen lo fi-Håkan köra sitt klassiska luftgitarrsolo till ”I wanna know what love is” i repris.

Håkan Steen, 40.

Så sent som i går mötte min gamle radarpartner Håkan Steen – mer känd som lo fi-Håkan för de som läst musikrecensioner i Aftonbladet de senaste sexton åren – The Big Four O.

Det har förstås firats furstligt i veckan, bland annat med en särskild Håkan-bilaga vi förmodligen borde sälja separat under helgen.

Den är så bra att upplagan skulle gå genom taket på samma sätt som när jubilaren själv belönade Oasis med fem plus...

I de aktstycken en serie prominenta gratulanter producerat till publikationen påminns om åtskilliga höjdpunkter i the life of lo fi-Håkan – de där fem plusen till ”Be here now” återkommer exempelvis vid ett flertal tillfällen – men det är bara den förträfflige Hultsfredsfestivalgrundaren Per Alexandersson som i en liten notis kommit ihåg det kanske mest oförglömliga av allt: Foreigner-solot.

Det är ju så att smeknamnet lo fi-Håkan inte precis tagits ur luften. Han har i ett och ett halvt decennium varit den i rikspressen som försvarat äran åt Oliva Tremor Control, Apples In Stereo, Will Oldham, Yo La Tengo, Adam Green och andra storheter med avskalad och, ska vi säga, mindre folklig framtoning.

Så när just Alexandersson och en annan hultsfredslegendar, Janne Kleman, för hundra somrar sedan avslutade ett långt dj-set på Storsjöyrans efterfest med Foreigners svenne banan-ballad ”I wanna know what love is” var det ingen i hela Östersund som förväntade sig att den småländske Simpsons-konnässören skulle reagera med mycket mer än en föraktfull fnysning. Det går liksom inte att komma mycket längre ifrån mannens trademark.

Men the chock:

Lo fi-Håkan, glad i hågen efter några dygn i den friska jämtländska luften, gick i själva verket ner på knä på dansgolvet, intog sin allra saltaste luftgitarr-pose och började – så innerligt att man kunde tro att han sjöng för Sahara Hotnights-Jossan – vråla med i refrängen.

Förvåningen hade inte varit större om Thåström börjat i Thorleifs.

Alexandersson ska ha alla möjliga tack för påminnelsen, för nu vet vi vem vi ska stå intill när Mick Jones och hans medmusikanter fyrar av sin största brottarhit i Borlänge i sommar.

FM Rock-Håkan.

ARTIKELN HANDLAR OM