Kvällen när Mr Big sjöng Sinatras hit

Per Bjurman.
NÖJE

NEW YORK. Mister Big tar mikrofonen, harklar sig och börjar sjunga:

– Start spreading the news, I’m leaving today...

Det är Oscar night i New York och även vi som vet att vi inte är nåt får smaka på lite rusig glamour...

Egentligen ska man förstås vara i Hollywood när filmbranschen håller sin årliga firmafest. Det är givet epicentrum för alla som är nåt, alla som vill vara nåt och alla som vet att de aldrig blir nåt men ändå ska vara med och snora överallt (den som författat de här raderna är ett prima exempel på den senare sorten...)

Men även New York har sin charm under Oscar night; en nästintill lika omhuldad höjdpunkt i den amerikanska almanackan som Super Bowl.

Det är alltid några – ur samtliga ovan nämnda tre kategorier – som av nöd blivit kvar på östkusten och de försöker ofta sno lite av Kaliforniens thunder med egna, ambitiösa fester.

Jag har i år turen att bli bjuden till en på flådiga restaurangen Cibo i Midtown, i regi av Josh Gaspero – före detta big shot-förläggare som känner en tidigare ordförande i skattebetalarnas förening i Sverige (!).

Det är som det ska. Uppklätt och tjusigt. Dominic ”Uncle Junior” Chianese i ett hörn, Chris ”Mister Big” Noth i ett annat. Lyxig buffé och borsten i obegränsade mängder – till och med för oss som vet att vi aldrig blir nåt men ändå ska vara med och snora överallt. Och på storbildskärmar strategiskt placerade över hela lokalen ser vi hur Kirk Douglas snor showen, hur häpnadsväckande kass James Franco är i rollen som värd och hur lite priser ”The Social Network” får. Det är så jag vill be Uncle Junior att skicka Bobby Baccala out west för att tillrättavisa the academy.

Sen blir det efterfest på Elaine’s.

Där har dom, som alltid om söndagarna, baxat in ett piano – med tillhörandet pianist – i prånget vid entrén och de där obegränsade mängderna Cibo-dricka börjar så att säga ta ut sin rätt.

Skrålande allsång utbryter till ”Sweet Caroline”, Al Sapienza – Uncle Juniors handgångne man Mikey Palmice i första Sopranos-säsongen – fyrar av en soloversion av ”Twist and Shout” och till sist tar alltså Chris Noth mikrofonen och börjar sjunga en ”New York, New York” de flesta kvinnor jag känner skulle ge rätt mycket för att få vara med och höra.

De som är nåt, de som vill vara nåt och de som vet att de aldrig blir nåt men ändå ska vara med och snora överallt har alla lika skoj.

FAKTA

Orsaker till extas

Charlie Sheen (Nu är det show...).

Paul Simon – The Afterlife (Cd-spår).

The Cramps – Can Your Pussy Do The Dog? (Man måste ha en Cramps-period emellanåt).