Spring break-svineriet har tappat all sin charm

Spring break.
NÖJE

KEY WEST. Det är spring break i Florida och det farbror Per tyckte var så kul för 21 år sedan gör honom stum av vämjelse nu.

Men de skränande college-kidsen har förstås rätt och jag fel.

Spring break är den nordamerikanska motsvarigheten till vårt sportlov, men har mycket lite med sport att göra.

Det går i stället ut på att college-studenter från hela kontinenten reser till södra USA, Karibien och Mexiko och våldtar en serie noga utvalda orter – som glatt accepterar att bli nerpissade, nerspydda och vandaliserade eftersom ungjävlarna samtidigt spenderar så mycket pengar.

Jag såg min första i Palm Springs 1990 och förstod, 22 år och dum som jag var, ingenting av vuxna vänners ojjanden om tumult och svineri och skränande halvapor i shorts, linnen och basebollkepsar.

Det var ju hur kul som helst att gå längs Palm Canyon Drive i den ljumma kvällen och ta in det vilda röjet!

När jag nu, 21 år senare råkar hamna i Key West under samma ”högtid” är det så jag vill ringa Big Stig i himlen och be om ursäkt för att jag inte hade mer vett innanför krullet back in the day.

Den lilla atollen längst ner i USA:s sydligaste farvatten – en gång mytomspunnet tillhåll för smugglare, konstnärer och misfits av allsköns ljusskygg sort – har förvandlats till en enda stor midsommarcamping på Öland.

Under en kort kvällspromenad från Bagatelles magnifika veranda till Captain Tony’s Saloon – en sträcka på två kvarter – ser jag en ung kvinna som helt obekymrat tagit av sig topless kräkas rakt ut i Duval Street-trafiken, ett blodigt alla-mot-alla-slagsmål utanför everything-goes-krogen Rick’s och två rytande tonårskillar gripas av polis utanför en souvenirbutik, oklart varför.

Festligheterna ramas in av ett allestädes närvarande, målbrottssvajigt fyllbröl – och Rihanna-hits på dånande volym från krogar med vidöppnade panoramafönster.

Det är i sanning vidrigt.

Men å andra sidan kan ju jag gå omkring som den sura gamla gubbe jag är och muttra om att Hemingway och Leo Forsman skulle krevera – och ingenting förändras av det. Amerikanska twentysomethings tycker om att svina på sina ferier och det kommer de alltid att göra

Passar inte galoscherna är det ju bara att stanna kvar på Casa Marina på andra sidan ön. Där är alltjämnt lugnt och värdigt och spring break-fritt och om aftonen kan man med fördel sitta vid ett bord i den vita sanden med en drajja och studera stjärndjupet.

Eller så får man åka till Palm Springs. Där förbjöd de spring break-övningar i mitten av 90-talet ...

FAKTA

Orsaker till extas

”The fighter” (visst, oerhörd film).

The Pains of Being Pure at Heart – ”Belong” (shoegazing forever!).

Ulf Lundell – ”Hjärtats ljus” (hans mest underhållande roman och given omläsning i Key West).