Best Buy eller Din Sko – det är lika överallt

NÖJE

”It’s over for the little man …”

Så suckade Sopranos-karaktären Patsy Parisi när han och en kumpan försökt utverka beskyddarpengar från ett nyöppnat café tillhörande en nationell kedja i ”the old neigbourhood” i Newark och insåg hur immuna den sortens corporate-utväxter är mot såna fina gamla lokala, eh, traditioner.

Jag känner precis likadant när jag får beskedet att Motown- butiken på internationella flygplatsen i Detroit ska stänga och ge plats åt ännu en Best Buy.

Inte för att jag utövat utpressning mot dess ägare – eller, är det kanske bäst att påpeka, lovprisar den sortens verksamhet; Patsy Parisi-exemplet kändes blott som en lämplig illustration från historiens bästa tv-serie.

Jag har bara tyckt det varit trevligt att det just på Wayne County-flygplatsen i Detroit – en av det här landets snyggaste och mest futuristiska – funnits en liten skärva av det lokala kulturarvet och ofta gått in och handlat såväl unika t-shirts som Four Tops-skivor.

Best Buy-prylarna kan jag hitta överallt

Men det är lika var man kommer. Allt likriktas. Strömlinjeformas. Standardiseras.

Alltså, jag vill inte framstå som han den där kulturkonservative nostalgikern som vart femte år gör en SVT-dokumentär om att det finns för många Domus-varuhus i svenska småstäder, men som passionerad medlem av konsumtionssamhället blir jag lätt deprimerad av att erbjudas precis samma utbud oavsett destination. Boston, Kansas City eller El Paso – det är samma Jamba Juice, Bed Bath & Beyond, Staples, Foot Locker, Gap och – just det – Best Buy i alla städer. Och det ser ju likadant ut i Sverige. Din Sko, Bokia, Stadium och Dressman väntar i Sandviken såväl som i Bengtsfors och Örnsköldsvik.

I en metropol av New Yorks storlek är situationen något bättre, här bor så ohyggligt många att det finns en marknad även för de små och udda. Men på grund av de skenande hyrorna blir det färre och färre mom & pop-stores även på Manhattan; så sent som i förrgår kom till exempel beskedet att klassiska skivbutiken Bleecker Bob’s i Greenwich Village ska stänga och ersättas av ännu en frozen yogurt-nasare.

Jag är inte dummare än att jag förstår de ekonomiska fördelarna både för företagare och kunder , men de fördelarna understryker ju bara riktigheten i Patsy Parisis tes:

It’s over for the little man …

Orsaker till extas

David Bowie – The next day (cd)

Hans bästa album på 33 år, punkt och slut.

New York Magazine (Tidning)

Känns allt oftare som mest angelägna läsningen i stan.

Alvin Lee – The bluest blues (Klassiker)

Vila i frid, mästare.