Ny såpa: enkel resa till Mars

Så här ska boendet se ut
NÖJE

När ”Truman show” med Jim Carrey hade premiär 1998 kallades den overklig.

Nu är vi där.

En 36-årig entreprenör och ­ingenjör planerar en mångårig ­dokusåpa på Mars.

– Hur många tror du inte kommer att följa de första människorna när de anländer till den röda planeten? Det kommer att bli den största händelsen i människans historia, säger holländaren Bas Lansdorp som ligger bakom planerna.

Trots att deltagarna inte kommer att återvända till jorden har fler än 8 000 personer från fler än 100 ­länder skickat in ansökningar ­sedan ­rekryteringen drog igång på webbsajten mars-one i januari.

Lansdorp har i mer än tio år drömt om att få etablera den första permanenta bosättningen på Mars.

Problemet har mer varit pengar än teknik.

– All teknologi vi behöver finns så gott som redan. Jag kunde bara inte komma på hur det skulle ­finansieras.

Det har han nu. De 40 miljarder kronor han räknar med att han behöver för att skicka ett första team på fyra personer till mars 2023 ska han skaka fram genom att sända en dokusåpa om hela projektet.

Programmet ska under åtta år följa valet av astronauter, deras träning, resa, ankomst och bostadsbyggande på den främmande ­planeten.

Enligt planerna ska bosättningen utökas med fyra nya deltagare ­vartannat år.

– Vi kommer att skapa ett gigantiskt mediespektakel, mycket större än månlandningarna eller OS, med enorma intäktsmöjligheter från tv-rättigheter till sponsoravtal, säger han.

De tungviktare i Hollywoods tv-bransch som den här spalten varit i kontakt med tvivlar på projektet.

Liknande reaktioner kommer från rymdbranschen.

– Tanken att flyga enkel väg till Mars är inte så tokig som den kan verka, säger Robert Zubrin, före detta ordförande för det amerikanska rymdinstitutet, till New York Times.

– Men jag är inte säker på att det kan finansieras av tv-intäkter. Hur länge kan en rymdversion av ”Lilla huset på prärien” behålla tittarnas intresse?

De blivande astronauterna, som måste vara över 18 och fullt friska, ­lovas runt en miljon kronor var för ”rollen” i det som liknats vid en blandning av dokusåpa och talangshow. Pengarna betalas ut i förskott.

Lansdorp är inte själv intresserad av att göra enkelresan ut i rymden.

I stället planerar han, likt Ed Harris rollfigur i ”Truman show”, att sitta i kontrollrummet och styra hela projektet.