Det här får bli the summer of Håkan

1 av 2
Håkan på allsången.
NÖJE

Det ser ut som han klivit rakt ut ur ”Rosalita”-videon från 1978 - och satt på sig en urtvättad, trasig Union Carbide-tischa.

Sen piskar han upp samma slags vettlösa eufori som den unge Bruce.

Håkan på Skansen är årets tv-upplevelse - inklusive allt jag sett i USA.

Har inga förväntningar alls när jag några dygn efter hemkomsten till Sverige ramlar ner i soffan för att se Håkan Hellströms extratimme från Skansen på SVT.

Dels brukar liveshower sällan vara mycket till tv-attraktioner; de ska i allmänhet upplevas just live - eller inte alls. Dels har jag helt orutinerat kommit fullständigt fel in i tidsomställningsproceduren och befarar att jag inte skulle orka reagera ens om en ung Van Morrison klev in i Bullens vardagsrum och sjöng ”Summertime in England” med djupaste inlevelse bara för mig.

Men efter en kvart är tv-konsert det bästa som finns och den bedövande tröttheten ersatt av klarvaken upprymdhet.

Att Håkan, i sitt korta krull och sin trådslitna Union Carbide-t-shirt (Union Carbide Productions var, för de som inte vet, den stilbildande, blytungt skräniga förlagan till Soundtrack of Our Lives), ser ut precis som Springsteen i den klassiska ”Rosalita”-videon från 1978 är ett typexempel på en händelse som ser ut som en tanke.

Den vilda euforin, den utmattande stegringen mot total extas och den emotionella laddningen i det framträdandet återskapas i princip rakt av på Solliden - och går rätt genom tv-rutan.

Jag har, som en och annan kanske minns, fått hög puls av den vackre estradören från Västra Frölunda tidigare, men hade glömt hur otroligt glad, hur upplyft och tagen, man blir av att se honom såna här gånger. De glittrande ögonen och de lyckliga leendena tv-kamerorna fångar var de än riktas i vimlet på Solliden är det bara Håkan som kan locka fram.

Somliga - till exempel tjejerna längst fram vid kravallstaketen och Lasse Anrell på Facebook - gråter också. Det är lätt hänt, det med. Mitt i ruset finns ju det sköra och veka och ömtåliga som utgör uttryckets själva kärna och det river gärna i hjärtats ömmaste delar.

Årets tv-upplevelse är det - alla kategorier.

Men det räcker inte.

Jag vill ha mer, vill vara med om det på riktigt, och sitter nu och försöker snickra ihop en liten roadtrip utifrån Evert Taube-epigonens turnéschema.

Det här får bli the summer of Håkan.

Orsaker till extas

Peder Ernerot - Anteckningar från källarhålet (album)

Pedda från Just D i egenhändigt utgiven, sensationellt gedigen och berörande samling vuxenrock-nummer. Finns på Spotify, bland annat.

Brett Martin - Difficult men (Bok)

Knivskarp och underhållande analys av de besvärliga männen i samtidens största tv-serier - och deras minst lika besvärliga upphovsmän.

Piggelin (glass)

Ändå det man i första hand kommer hem för.

ARTIKELN HANDLAR OM