Rå dekadens klev in i idyllen

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Lemmy.
NÖJE

Storsjöyran hade pågått hela helgen, men kulminerade först dagen efter.

Det var då Lemmy kom promenerande genom klungor av söndagsfina barnfamiljer och affärsresenärer i avgångshallen på den prydliga flygplatsen på Frösön - barfota, i jeansväst och bar överkropp, halsande direkt ur en 75:a bourbon.

Den synen gjorde starkare intryck än de allra flesta konserter …

Jag är ingen stor Motörhead-konnässör och har inget att säga om Lemmys gärning som andra – till exempel Markus Larsson i den här tidningen – inte redan formulerat bättre och mer initierat under de tolv dagar som gått sedan det tråkiga dödsbudet från West Hollywood.

Men det tål att upprepas att han faktiskt var helt oslagbar som rock ’n’roll-karaktär – och det förstod jag om inte annat den där soliga söndagsförmiddagen på flygplatsen på Frösön sen­sommaren 1999.

Storsjöyran var som sagt över efter tre dagars backanal och vi satt några hundra och väntade på första flighten till Stockholm. En och annan musiker och journalist led måhända i plågsamma sviter efter ystra maratonpass på Per Alexanderssons och Janne Klemans legendariska efter­fester, men i huvudsak bestod församlingen av affärsresenärer på väg till arbetsveckan i huvudstaden och äppelkindade barn­familjer på väg på semester.

Därför blev kontrasten så chockerande när det skrällde till i entrédörrarna och Lemmy Kilmister släntrade in i den renskrubbade entréhallen.

Barfota.

I jeansväst och bar överkropp.

Halsande direkt ur ett helrör bourbon - med en min som inte sa något annat än att det var det mest självklara i världen halv elva en söndagförmiddag på en liten flygplats i de jämtländska skogarna.

Jag minns inget av konserterna på Storsjöyran 1999, men bilden av Lemmy dagen efter har etsat sig fast för evigt.

Det var som att ett stycke autentisk, rå dekadans från den stora, farliga världen där ute plötsligt hade exploderat mitt i den rosiga idyllen.

Magnifikt.

I dag - eller i natt svensk tid, om ni hellre vill det - begravs Lemmy på klassiska Forest Lawn-kyrkogården i Hollywood och alla som vill kan följa ceremonin live på Youtube.

Gör det - och skulle någon som läser detta befinna sig på Frösön tycker jag denna någon efteråt ska åka och lägga en liten blomma i avgångshallen på flygplatsen.

Det var där han genomförde en av sina mest oförglömliga shower på svensk mark.

Orsaker till extas

”Billions”

(tv-serie, Showtime)

Första avsnittet lovade väldigt mycket.

Aretha Franklin på Kennedy Center Honors

(livenummer)

Bara så sanslöst, overkligt jädra lysande.

Steve Forbert ”I don’t know if you know it”

(cd-spår)

Det finns alltid minst en femplus-låt på Forberts plattor och this is it på nya ”Compromised”.

ARTIKELN HANDLAR OM