Frank Ocean väl värd att vänta på

1 av 4
Frank Ocean.
NÖJE

Det tog fyra år för Frank Ocean att följa upp ”Channel orange”. Den tiden är en stor anledning till varför hans två nya album är på en helt egen nivå.

Och varför jag älskar honom så ändlöst.

Först kunde internet inte riktigt sluta producera putslustiga skämt om Frank Oceans oförmåga att leverera. Sedan, när folk till slut fick vad de ville, blev de vansinnigt provocerade av att behöva spendera 45 minuter framför filmen ”Endless”, i vilken Ocean bygger en trappa till ljudet av 18 nya låtar. Tom Sachs, konstnären bakom trappan, har dock berättat för musiksajten Pitchfork att den ursprungliga filmen är 140 timmar lång och dokumenterar hur trappan byggs i realtid. Den existerar och är det verkliga konstprojektet.

Ur ett pophistoriskt perspektiv är fyra år inte en särskilt lång tid mellan album. I synnerhet inte när det visade sig handla om två.

”Endless” sätter romantiskt skapandeprocessen på piedestal, den är ett långsamt brandtal för rätten till tid. ”Blonde” är den fullödiga uppföljaren till ”Channel orange”. Tillsammans bildar de en aktsam och ambitiös helhet. Fler artister borde göra som Frank Ocean och sova på saken. För det hörs ju så väl att både ”Endless” och ”Blonde” – i synnerhet efter en månad i albumens sällskap – har varit så länge i vardande.

Jag tar en paus från Frank Ocean och ser ”K Special”-porträttet av den svenska krukmakaren och formgivaren Ingegerd Råman, som har haft 50 år på sig att polera sin estetik till perfektion. Och jag upptäcker till min förtjusning att Råman sätter sitt leriga finger på exakt samma sak som Frank Ocean. I sin magiskt ökenfärgade ateljé på Österlen pratar hon om alla de oräkneliga val som utgör tillblivelseprocessen. Och att någonting som görs med händerna måste få kosta i tid.

Jag uppskattar mer och mer saker som tar tid, oavsett om det handlar om drejande på Österlen eller dubbla r’n’b-epos. Att göra någonting som är värt att vänta på tar tid. Ett fulländat album där varje rhyme känns, en perfekt kaffekopp där varje millimeter stämmer. Frank Ocean och Ingegerd Råman står för precis samma sak. Omsorg i varje andetag.

Få fullständig koll på alla roliga kändisar och chans till att bli galet allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

Per Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM