Här är han, mannen som ”uppfann” fredagsmyset

Läs Sylvia Balac krönika

1 av 3 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Myspionjären Joakim Brinkenberg har bytt chips och godis mot vin och skaldjur.Foto
NÖJE

Grattis, Fredagsmyset!

Nästa år fyller du 20 år.

Och det kan du tacka familjen Brinkenberg i Sävedalen för.

Söndagsmiddagar och lördagsgodis för en tynande tillvaro i fredagsmysets skugga. Tv-kanaler, matproducenter och godistillverkare myser hela vägen till banken tack vare det numera fullt ut etablerade begreppet. Men hur började vi tillbringa fredagkvällarna framför tv:n med en taco i ena näven och en ostbågepåse i den andra, egentligen?

Göteborg är ju som alla vet Sveriges framsida och regionen har även hållit sig i framkant i fredagsmys-sammanhang, visar det sig. Enligt Charlotte Hagström, forskare i etnologi vid Lunds universitet, återfinns det första belägget för fredagsmys i en artikel publicerad i Göteborgs-Posten den 30 juni 1994.

”Fredagsmys framför tv:n är en tradition hos Familjen Brinkenberg i Sävedalen.”

Aha! Där har vi de ansvariga för chipssmulor i skrevet och spilld läsk i ­håret.
 

Jag ringer upp mys­pionjären Joakim Brinkenberg, vd och projektledare, som ofta blir påmind om artikeln av arbetskamraterna. Han minns att det var familjen själv och inte reportern som använde ordet fredagsmys. Men några copyrightanspråk har aldrig föresvävat honom. Trots att snacks- och tex mex-företag flitigt slår mynt av ordet.

– Nej, vi får bjussa på det. Jag tror inte vi var de enda, det var fler som använde uttrycket redan då.
 

Nästan 20 år senare har han varken tröttnat på ordet eller företeelsen. Och ger en försäkran till alla familjelösa att det inte krävs ett knippe ungar för att fredagsmysa fullt ut.

– Alla barnen har flyttat ut så fredagarna är inte längre lika bundna vid hemmasoffan. Men jag tycker fortfarande att fredagsmys är det bästa sättet att tillbringa en fredag på. Skillnaden i dag är att chipsen och godiset bytts ut mot vin och skaldjur.

ARTIKELN HANDLAR OM