Just i dag vill jag dra en Lantz för Annika

Läs Sylvia Balac krönika

Kvinnan bakom mäster-tweets som: Det gäller att alltid fundera på om det ligger något i den kritik du får, har jag fått lära mig. Hm – ÄR jag en ”jävla fitta”? #nätkärlek.
NÖJE

Ibland kör man fast i gamla hjulspår.

Tur då att Annika Lantz står vid väg­kanten redo att dra loss en.

Nöjesbladets Sylvia Balac.

Det är internationella kvinnodagen i dag och därför har vi ringt upp kända svenska kvinnor i nöjesvärlden och frågat vem de har som kvinnlig förebild.

Det är kul läsning. Jag hajar till över att Ebba von Sydows förebild är forna fängelsekunden Martha Stewart och grymtar förnöjt när jag läser vilka kvinnor Anna Järvinen och Sissela Benn lyfter fram. Det är intressant, det är viktigt, det är bra.

Men det mest intressanta svaret publicerar vi inte. Radioprofilen, komikern och mästar-twittraren Annika Lantz avböjde att medverka med orden ”jag tycker att ni ska fråga kända män vem som är deras kvinnliga förebild i stället”.
 

D’oh! Så rätt hon har, Annika ”motor mouth” Lantz.

En enkät med bara kvinnor är ”girl power” och systerligt, men det sänder också budskapet att kvinnodagen och feminismen är en intern angelägenhet för det ena könet.

Medan det andra obekymrat fortsätter att bilda styrelser, rockband och rotaryklubbar. Den här dagen liksom årets övriga 364.

Så visst vore det ÄNNU mer intressant att veta vilka Måns Zelmerlöws eller Claes Elfsbergs eller Tommy Körbergs kvinnliga förebilder är.

Har de ens några, eller har de bara – för att använda Magnus Ugglas ord – ”runkobjekt”?
 

Ställer vi inte frågan får vi aldrig veta. Och tycker vi inte att frågan är viktig upprätthåller vi bara status quo. Så nästa år får vi göra som Annika Lantz säger. Då kan vi äntligen få veta om Filip och Fredrik har någon kvinnlig förebild. Kanske skulle de säga just Annika Lantz.

Lek med tanken på vilka namn som dykt upp om det varit svenska män som svarat i stället.
 

PS. Jag vill passa på att hylla en smart och rolig kvinna som fyller år i morgon. 9 mars, vi kan väl kalla den internationella Annika Lantz-dagen.