Julafton varje dag för Agnetha Fältskogs fans

Läs Sylvia Balac krönika

Foto: PETER KNOPP
Fansen har inte hört nyskrivet material från Agnetha sedan den här bilden togs.
NÖJE

Glöm Nordpolen och Rovaniemi.

Jultomten föddes i Skåne och bor numera på Lidingö.

Nöjesbladets Sylvia Balac.

Jag har en vän som gillar Agnetha Fältskog. Men inte så där ”gillar en fin semesterbild på Facebook”-gillar. Utan mer ”ha alla Agnetha- och ABBA-skivor som någonsin släppts i alla utgåvor och spara varje tidnings­artikel eller notis som nämner ­Agnetha eller ABBA”-gillar.

När man gillar någon så mycket längtar man efter att få något tillbaka. Men min vän har varit svältfödd. Några tidningsurklipp har det blivit, som när Agnetha gick på premiär för ”Mamma mia!” 2008 eller förgyllde Rockbjörnen 2009 tillsammans med Anni-Frid. Men musikaliskt har det varit tyst. Hela 17 år förflöt mellan albumet ”I stand alone” 1987 och coverskivan ”My colouring book” 2004.

Den här gången tog det ”bara” nio år. Och det kan vi tacka producenten och låtskrivaren Jörgen Elofsson för. Ni vet han med ”Idol”-vinnarlåtarna och Britney Spears ”Sometimes” och ”(You drive me) Crazy”.

Med tre nyskrivna låtar och lite övertalning fick han superstjärnan på fall (”Jag kunde bara inte säga nej”, säger Fältskog). Och med två ynka sånglektioner fick Agnetha tillbaka självförtroendet i rösten. Den unika rösten som har saknats av miljontals fans världen över.

Det är nästan svårt att ta in. Från att knappt ha varit någonstans på många långa år är Fältskog nu överallt.

Ny singel, ny video, första tv-intervjun på engelska på 25 år med en italiensk kanal (”Elofsson’s songs felt classic”), intervju med BBC, snack med Lotta Bromé i ”P4 Extra” häromdagen (”Det blev en himla fart igen”), ett nystartat Twitterkonto (”Watch Agnetha’s new video” ), egen Facebooksida, besök i ”Skavlan”  i kväll.

Min vän närmar sig 40 men Agnethas comeback får hans ögon att glittra som hos ... ja, just det. Ett barn på julafton.

Efter alla år av tomma julstrumpor och endast damm under granen fullkomligt badar Agnethas fans i julklappar. Och jultomten, han heter Jörgen Elofsson.