Garderobsgay i Hollywood? – Välj ett ”skägg” du klär i

Sylvia Balac om spekulationerna kring Hollywoodskådisars sexualitet

Foto: AP
Hugh Jackman med minst ett skägg.
NÖJE

Tips till alla Hollywoodskådisar: Vill du ­slippa spekulationer kring din sexualitet, se till att ha en ”trovärdig” partner.

Sylvia Balac.

Beard, eller skägg på svenska, är inte bara en ansiktsprydnad utan också en social täckmantel. Så länge du har en flickvän ­eller fru (eller motsatt kön om du är en kvinna) så hålls gayryktena stångna. Är det tänkt. Men skaffa för guds skull nån som är snyggare eller minst lika snygg som du – annars är det kört.

På 1920-talet kallades fenomenet ”lavendel-äktenskap”  (den ljuslila färgen förknippades med homosexualitet) och uppstod när filmbolagen uppmanade homosexuella manliga skådisar att gifta sig för att inte äventyra sina karriärer (och bolagens pengar).

Företeelsen har också avhandlats i populär­kulturen. I ”Joey” anlitas Matt ­LeBlancs rollfigur som skägg till en lesbisk skådespelerska. Och i ett ­avsnitt av ”Simpsons” gifter sig avdankade skådisen  Troy McClure  med Marges syster Selma Bouvier för att dölja sin läggning, vilket i det fallet innebar ett starkt intresse för fiskar och andra vattendjur.

Skäggryktena ­i Hollywood är många. Att Kelly Preston är John Travoltas skägg. Att Nicole Kidman och Katie Holmes tröttnade på att vara det åt Tom Cruise. Att Will Smith och Jada Pinkett Smith är det åt varandra.

Några av de allra mest ihärdiga ryktena gäller Hugh Jackman. Och det är inte bara den notoriske Jackman-hataren Dr Cox i komediserien ”Scrubs” som sprider dem.

Indicier som att Jackman spelar i och ­gillar nåt så ultrabögigt som musikaler har förts fram på bloggar och skvallersajter. Men det absoluta ”beviset” är ett annat: Att hans fru Deborra-Lee Furness är gammal (13 år äldre) men – framförallt  – att hon är FUL.

Japp. Så orimligt anses det att en snygg heterosexuell man skulle falla för någon annan än en brasiliansk underklädes­modell att Jackmans frus (påstådda) ­anskrämlighet sägs bevisa makens ­homosexualitet.

Jag har ingen aning om ryktena stämmer eller ej. Men oavsett finns det inga vinnare i spekulationernas kölvatten.

Om ryktena inte stämmer är det sorgligt att vi lever i en värld så skönhetsfixerad och ­ytlig att få tror att en hunk kan falla för en helt vanlig människa.

Och om de stämmer är det sorgligt att Hollywoodskådespelare 100 år efter de första lavendel-äktenskapen fortfarande känner att de måste dölja vilka de är för att få behålla sina jobb.