Sylvia Balac: Låga röstningssiffror i schlagern är Kallas fel

Foto: PONTUS ORRE
Kalla & Co Wikén, Ingemarsdotter, Haag och Kalla engagerar mer än Paparizou, Nielsen, Clamp och Bengtzing.
NÖJE

Kanske är Sverige inte stort nog för två ­lägereldar.

Just nu brinner Viasats OS-brasa för fullt, medan SVT knappt har fjutt nog på sin för att grilla en korv.

Nu snackar jag inte tittarsiffror, för trots att Melodifestivalen tappade tittare efter premiären bänkade sig hela tre miljoner framför förra veckans program.

Jag snackar om engagemang.

Lördagens röstningssiffror i Melodifestivalen var de uslaste sedan deltävlingen i Sundsvall 2002.

Och på sociala medier var intresset för Dr Albans frisyr och Ace Wilders skrevgrepp klent.

För att programmet var undermåligt? Mycket möjligt. Men mest tror jag att de flesta av tittarna redan fått nog stimulans tidigare under dagen.

Det är självklart jobbigt att sträcka sig efter mobilen och rösta på State of Drama när man fort­farande torkar tårarna efter damernas stafettguld i Sotji. Och det känns meningslöst att twittra ”Oscar Zias bidrag var väl ok” när man redan twittrat ”KALLA, KALLAAAAAAAAAAAAA, KLALLALALAAALLAAAA!!!!!!!!!!!!” vid lunchtid.

Emot OS i Sotji – och framförallt svenska framgångar – har Melodifestivalen inget att sätta.

Helena Paparizou må vara en slags schlagerdrottning, men Charlotte Kalla är en skiddrottning ända ut i skidspetsarna.

Visst lekte rubrikmakarna med ”skrällen Ellen” i första deltävlingen, men den riktiga varan stod Lars Nelson för med sin makalösa insats på förstasträckan i herrstafetten.

Andra chansen? I Melodifestivalen en gäspig uppsamling med på förhand utdömda. I Sotjis skidspår fick vi reda på vad begreppet egentligen innebär: Emil Jönsson hopplöst efter i kramp, två krascher senare – två brons som smakade guld.

Men det finns hopp i schlagerland. På söndag är OS över. Så till Andra chansen och finalen kommer Melodifestivalens telefon­slussar att vibrera igen, och sociala medier svämma över av åsikter om Anders Janssons näshår och Sanna Nielsens tantlook.

På lördag går Melodifestivalen åter en hård fajt mot Charlotte Kalla­ och damernas tremil. Det ­senaste inför deltävlingen i Örnsköldsvik hittar ni på vår schlagersajt.

ARTIKELN HANDLAR OM