Inte ens 2014 är man stor när man är 16 år

Foto: SANNA SJÖSWÄRD
Anna Bergendahl, 16, under ”Idol 2008”.
NÖJE

”Idol” fyller tio år och mobbningsdebatten har tystnat.

Men man är fortfarande inte stor när man är 16 år.

I morse när jag kom in på jobbet tog en chef tag i mig och skrattade åt mina kläder. ”De där  måste du byta”, sa hon. I stället fick jag en magkort t-shirt och ett par slitna jeans, så tajta att de nästan sprack när jag satte mig vid min arbetsplats. Då kom nästa chef. ”Vad dåligt du skriver”, sa han. ”Du når inte fram till läsaren, jag vill sticka ut mina ögon när jag läser det där”. Ytterligare en chef ansluter. ”Du håller helt enkelt inte. Du är inte modern. Du känns inte relevant 2014”, sa hon. Nästa chef tittade på min magkorta t-shirt och slitna jeans, som jag inte valt själv,  och sa ”hur tänkte du nu?” Sen fick jag sparken.

Nä, det här hände inte. Förstås. Oavsett hur välförtjänt det hade varit.

Men det är intressant att det som skulle vara trakasserier på de flesta arbetsplatser fullständigt har normaliserats i rutan. Mobbningsdebatten kring TV4:s  ”Idol” har i stort sett tystnat. Det är ju bara underhållning och de unga tävlande vet vad de ger sig in på. Ett möjligt skivkontrakt och exponering i rutan är värt så mycket mer än risken att få självförtroendet söndertrasat.

Så inte tänker jag vara nån trist festförstörare och försöka damma av en insomnad, mossig mobbningsdebatt. Jag citerar Anna Bergendahl, med i ”Idol” 2008 och vinnare av Melodifestivalen 2010 i stället. I TV4:s ­jubileumsprogram ”Idol 10 år” säger hon så här:

”Man är inte stor när man är 16 och står och hör i direktsändning att det inte var så bra det man gjorde. Man är inte så gammal när man är 16.  Jag kan tycka att gränsen borde vara 18”.

I kväll fortsätter ”Idols” kvalvecka. Åtta deltagare är redan klara, bland dem Lisa, 16, Charlie, 16 och Josefine, 16.

Senaste nytt om ”Idol” hittar ni

.

ARTIKELN HANDLAR OM