Det kan komma något gott ur en kändis rövhål

Nöjesbladets Sylvia Balac om en av de mest omtalade tv-serierna på länge

1 av 2 | Foto: Danny Moloshok
Hallå? Min snusknovell gjorde att jag fick jobb på ”Six feet under”!
NÖJE

I morgon är det svensk premiär för en av de mest omtalade och emotsedda tv-serierna på länge – dramakomedin ”Transparent”.

Tacka Courteney Cox rövhål för det.

Manusförfattaren Jill Soloway jobbade på en gudsförgäten sitcom när hon av ren tristess plitade ner en snuskig novell i syfte att få kompisen Becky att skratta.

”Courteney Cox’s asshole” handlar om en kvinna som inte fått orgasm på evigheter, hur mycket hon än fantiserar om nakna, tjocka armeniska män. Och inte blir saken bättre av att hon, i egenskap av ”Vänner”-stjärnan Courteney Cox assistent, ständigt måste dementera ryktet om sin uppdragsgivares analblekning.

Snusknovellen fick snabbt stor spridning på internet.

Och resten är solskenshistoria.

Alan Ball, skapare av (i mitt tycke världens bästa dramaserie) ”Six feet under” gillade novellen så mycket att han anställde Soloway som manusförfattare till serien. Med det följde tre Emmynomineringar, fler manusjobb, producentjobb, böcker, egna långfilmen och Quentin Tarantino-favoriten ”Afternoon delight” (2013) och nu – ”Transparent”.

Serien – med den genialiska och ändå självklara titeln – om familjefadern Mort som identifierar sig som Moira har fått amerikanska kritiker att gå i spinn och slänga ur sig ord som ”viktig” och ”banbrytande”. Förutom ”familjevänliga” Common Sense Media som varnar för simulerat sex, nakenhet, svordomar och droganvändning.

Vilket ju är den bästa reklam serien kan få.

Sensmoralen i Soloways framgångssaga:

Något gott kan komma ur en kändis rövhål.

Och det är alltid värt att göra något bara för att få en god vän att skratta.

Nöjesbladets Karolina Fjellborg recenserar ”Transparent” här. Och ”Courteney Cox’s asshole” finns att läsa på internet.