Utdöende kvinnoyrke är ett feministiskt framsteg

Sylvia Balac om tv-värdinnans försvinnande

Foto: Åke Ericson
Annelie, Magnus Härenstam och Lilian i ”Lagt kort ligger”.
NÖJE

Feministiska framsteg går att mäta på ­olika sätt.

Ett är – konstigt nog – utfasningen av ett renodlat kvinnoyrke: Tv-värdinnans.

Minns ni Susann Wessely och Anneli Gustafsson? Eller Annelie Bäckström och Lilian Jonsson?

Om inte så är det kanske för att de aldrig nämndes med efternamn. Troligare är att ni minns Ingvar Oldsberg och Magnus Härenstam, som flankerades av ovan nämnda kvinnor.

”Hylands hörnas” värdinnor (bland dem Siw Malmkvist och Sylvia Vrethammar) på 1960-talet var visserligen också kuttersmycken, men fick även visa upp andra färdigheter, som sångförmåga och komisk tajming.

Värdinnorna förde en tynande tillvaro under det politiskt medvetna 70-talet men på 80-talet gjorde de comeback – i en mycket mera passiv roll.
 

I ”På spårets” final från 1987 (finns på SVT:s Öppet arkiv) har Ingvar Oldsberg två unga värdinnor som har till uppgift att springa till tågvagnarna med prylar och blommor, men också att föra en stel konversation med programledaren.

Konversation förekom däremot inte i ”Lagt kort ligger” från samma år. Programledaren Magnus Härenstam babblar i raketfart medan värdinnorna har som ”gimmick” att bara nicka och le. I ett avsnitt som ligger på Youtube ber Härenstam Annelie och Lilian att visa sina tänder. ”Åh så fina, de gnistrar och glimmar, ja de är så friska och fina så. Fast de är inte bara här för att de är friska och fina, utan för att de kan reglerna också”. Härenstam anklagades för gubbsjuka men slog ifrån sig kritiken.
 

Värdinnor som dräggelobjekt-tänket nådde sin kulmen med TV3:s Italien-inspirerade ”Tutti frutti” 1994 där Bruno Wintzell och Dominika Peczynski hade ett helt band av lättklädda, namnlösa (ingen är döpt till ”fröken Ananas”) damer omkring sig. Men efter den tittarstormen har vinden mojnat och bedarrat. Värdinnerollen är numera i princip begränsad till ”Deal or no deal” (TV3 & TV4) där både kvinnor och män, med normalt mycket kläder på sig, håller upp väskor med pengar.

Men att tv-värdinneyrket verkar gå mot sin grav, åtminstone i Sverige, betyder inte att kvinnorna i tv-mediet blir färre.

De är programledare, deltagare, manusskrivare och producenter i stället. Och alla har både ett för- och efternamn.

ARTIKELN HANDLAR OM