Psst, avsugning, 50 spänn?

Sylvia Balac om ”The diary of a teenage girl” och tjejer som njuter av sex utan skam

1 av 3
Minnie (Bel Powley) kastar sig in i sexlivet med hull och hår.
NÖJE

Vissa manliga recensenter ser en nymfoman.

Jag ser en tjej som njuter av sex utan att känna skuld och skam.

Vi har sett samma film: ”The diary of a ­teenage girl”.

På Roskilde-festivalen i slutet av 90-talet kom min syster och jag på ett skämt som får mig att fnissa än i dag. Vi skojade om att stå i en buske nära bajamajorna och väsa ”psst, avsugning, 50 spänn?” till förbipasserande män. Själva slutpoängen i skämtet var att vi sedan skulle GE männen en femtiolapp efter avslutad sexualakt.

Så oerhört tokigt. För den rådande synen här i världen är fortfarande att sex är ­något som män vill ha, rentav behöver, och något som kvinnor mest tillhanda­håller.
 

Inte minst i filmens värld, där otaliga rullar beskrivit unga pojkars sexuella uppvaknanden som något lustfyllt och flickors som något skamfyllt.

Då är det härligt att se en film som ”The diary of a teenage girl” som har biopremiär i dag.

För femtonåriga Minnie vältrar sig inte i skuld och skam. Hon har inte ”förlorat” oskulden. Hon har vunnit inträde i sexualitetens spännande värld.
 

Med det sagt ger ”The diary of a teenage girl” inte en onyanserad bild av komplikationerna som kan komma med det inträdet.

Hennes relation med sin mammas 35-årige pojkvän, spelad av Alexander Skarsgård, ger rysningar av det obehagligare slaget.

Men sättet hon tar kommando på med jämnåriga, och tolkar kommentaren ”slampa” som en komplimang i stället för en förolämpning, är uppfriskande att se.

Vissa (manliga) recensenter har tyckt att filmen framställer Minnie som nymfoman.

Vilket, om något, ­visar hur ovanligt det är att kvinnlig sexualitet beskrivs som något kul och lustfyllt på film, och varför ”The diary of a teenage girl” är en viktig film.