Nu får hundarna äntligen se sig själva på bioduken

Sylvia Balac: Göteborgs filmfestival gör ett (h)undantag i februari

1 av 2
Laurie Andersons terrier Lolabelle i ”Heart of a dog” som visas för vovvar på Göteborgs filmfestival.
NÖJE

Hundar får gå på krogen, på kafé – och nu äntligen också på bio.

De är flitigt anlitade som skådespelare, till och med i huvudroller, men ändå har de fyrfotade länge varit portade från att se sig själva eller sina kamrater på bio­graferna.

Men 1 februari görs ett (h)undantag på Göteborgs filmfestival, när det är så kallad hundvisning av Laurie Andersons ”Heart of a dog”. I filmen minns multikonstnären Anderson sin make Lou Reed, men mest sin hund Lolabelle.

Barnvagnsbio har funnits ett tag (och nej, jag likställer inte barn med hundar) men ­liksom den filmvisningsformen mest är till för föräldrarna själva känns visningen på Göteborgs filmfestival som ett event mest för hund­ägarna. Eller?
 

Forskningen om hundar och deras upplevelse av film och tv är inte så värst omfattande. Men den finns. Och den visar att ­modern teknologi är hundens bästa vän.

Gamla tv-apparater visar för få bild­rutor per sekund för att hundens ögon ska uppfatta vad som sker. Men med de nya skärmarna kan hundarna hänga med. Dock ser de inte färger på samma sätt som vi två­fotingar, utan ser – lite som SD – allting i gult och blått.

Så är bara tekniken bra nog kan vovvarna säkerligen uppskatta en film eller ett tv-program.
 

Men som vi människor vet är det svårt att hitta rätt i det digra utbudet. Och då finns det en kanal som är helt tillägnad hundar och deras tv-behov.

Dog TV är en amerikansk kabel­kanal som specialiserar sig på program för hundar som lämnas hemma på dagarna. Lite som dagtidssåporna är tänkta för uttråkade hemma­fruar. På Dog TV är alla program bild- och ljudmässigt anpassade för hundars syn och hörsel.

Men så värst avancerade ­intriger verkar det inte vara i programmen. Så förhoppningsvis får de mer intellektuella jyckarna sitt lystmäte på visningen av ­Laurie Anderssons poetiska film på Göteborgs filmfestival.