Mr Darcy är sexigast när hans fasad falnar

Sexigt semestermål.
NÖJE

Jag kräver bara en sak av denna sommar:

Att få bada med mr Darcy.

”Kan du berätta om en bok som gjort dig riktigt kåt?”

Jag fick frågan i ett radioprogram för en tid sedan. Programledaren förväntade sig nog att jag skulle citera ur något smaskigt kapitel ur ”Femtio nyanser av honom” ­eller annan valfri kioskvältar-erotik. Men icke. Allt jag kunde tänka på var mr Darcy. Ni vet, den stiffe och stolte med ack så stilige adelsmannen i Jane Austens ”Stolthet och fördom”. Han, som är svindlade förtjust ­ i ­bokens huvudperson, lady ­Elizabeth Bennet, men som är för stolt för att ragga.
 

I filmatiseringen från 1995 spelas denna nobla karl av Colin Firth, och det finns en sekvens som gjort ett djupt intryck: ”The lake scene”. Mr Darcy tar sig ett bad (påklädd förstås – det är ju 1800-tal vi snackar om) och när han stiger upp ur vattnet klistrar sig den blöta, vita och nu genomskinliga skjortan mot hans kropp. Just i denna komprometterande situation råkar han ramla in i kvinnan han uppvaktar. Jobbig stämning. Mitt i detta obekväma blottas dock hans mjuka sidor för oss tittare. Det är här vi förstår att det döljer sig ett bultande, blödande hjärta under den snobbiga ytan – och kontrasterna klär honom som en ­perfekt knuten fluga. Blöt skjorta eller inte, mr Darcy är aldrig så sexig som när hans fasad falnar.
 

För någon vecka sedan avtäcktes en gigantisk staty föreställande mister Darcy från den här scenen. Så himla värdigt. Den står förstås i Hyde Park i London, är fyra meter lång och reser sig ur en damm. Alla som vill får ­bada med Colin Fi... eh, mr Darcy, menar jag. Ok, man riskerar att bli förgiftad av det smutsiga vattnet – men vad tusan. När fick man senast lov att simma intill föremålet för ens våta drömmar? Plötsligt är det inte längre så svårt att välja var semestern ska bära.

Boktipset

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig (Joyce Carol Oates)

Oates skriver om obekväma ämnen på ett behagligt sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM