Låten är för snuskig för Eurovision

Kallas ”snuskigaste någonsin” – Tvingades ändra den mycket grafiska texten

avTorbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

LISSABON. Låten pratas om som den snuskigaste i Eurovisions historia.

För att ens tillåtas på scenen tvingades Tjeckiens Mikolas Josef skriva om sin text.

– Det är inte så mycket som är förändrat, säger han med ett leende.

Han har kämpat för att komma på benen igen efter ryggskadan som han ådrog sig under första repetitionen på Eurovision-scenen för drygt en vecka sedan.

Men nu mår Tjeckiens artist Mikolas Josef bättre igen.

– Mycket bättre tack. Jag är på fötterna, jag står här, jag pratar, jag sjunger, så allting är mycket bättre nu, säger han när Nöjesbladet träffar honom.

Tvingades skriva om

Men ryggskadan var inte Mikolas första motgång. Tidigt bedömde Eurovision-arrangören EBU hans låt ”Lie to me” som alldeles för snuskig för tävlingen.

Han har därför tvingats skriva om delar av texten till låten, som i sitt original innehöll ordet ”fuck” fler gånger än Robin Bengtssons låt ”I can’t go on” som också behövde ändras inför förra årets tävling.

När insåg du att du skulle bli tvungen att ändra din väldigt explicita text?

– Well, i stort sett så fort det blev klart att jag skulle vara med så förstod jag att det skulle bli så: Det är ganska uppenbart. Barn kollar på programmet. Deras mammor kollar på programmet. Jag vill inte bli en dålig förebild, säger han.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
Mikolas Josef under Eurovisions invigningsceremoni

Orginalversionen finns på Spotify

Låten finns utgiven till streamingsajterna i både en censurerad och en ocensurerad version och i kulisserna i Lissabon pratas det om att även den censurerade texten fortfarande är det snuskigaste och mest explicita som någonsin framförts på en Eurovision-scen.

Ordet ”fuck” är utbytt mot ett och annat ”damn”, men Mikolas Josef sjunger fortfarande textrader som ”I know you 'bop-whop-a-lu bop' on his wood bamboo” och ”But steady plenty these greedies wanna eat my spaghetti”. Han lyckas dessutom få med: ”Then she got one of my friends she got him dripping on wood”.

Visst skrev du låten avsiktligt explicit?

– Ja, det gjorde jag. Så om barnen vill hitta den så kan de göra det. Men jag skrev den som jag ville skriva den och det är det som gör den bra. Den var inte avsedd för Eurovision, den är min fjärde singel som nu råkar vara i Eurovision. Förhoppningsvis gör det den autentisk och karakteristisk. Nu är det bara texten, men det är inte så mycket som är förändrat, säger han.

Mikolas Josef tävlar för Tjeckien i den första av Eurovisions två semifinaler, tisdag 8 maj. Den andra semifinalen, där Benjamin Ingrosso tävlar, sänds torsdag 10 maj. Finalen är på lördag 12 maj.

Här är favoriterna att vinna Eurovision enligt spelbolagen 01:02
ARTIKELN HANDLAR OM