Mejla

Markus Larsson

Finska bidraget kan krossa Tusse i finalen

Sluta drömma om svensk seger i Eurovision 2021

MELODIFESTIVALEN

ROTTERDAM. Det ser fortfarande lite deppigt ut.

Sverige plaskar i bakvattnet.

Finland kan blåsa bort Tusse i finalen.

Att försöka tippa ESC är lite som att försöka peta sig i näsan med en trumpet.

Risken att se ut som en idiot är rätt stor.

Men ok, här är vi igen: Le grande finale.

Och tyvärr verkar Tusse och Sverige inte vara med i matchen. Oddsen för att bidraget får vara bollkalle vid sidlinjen är ovanligt låga.

Vinsten kan vi glömma.

Den pokalen rycker andra länder i. Italien, Frankrike, Malta, Ukraina och Schweiz lär vara några av dem. Av dem är Ukrainas hedniska headbanging i en liten klass för sig.

Ärligt talat, blaffig skräprock

Vem som vinner? Det finns ingen Alexander Rybak, Loreen eller Duncan Laurence i år, det vill säga en självklar segrare. Däremot vimlar det av massa bidrag i kategorin ”kanske”.

Att två ”Big five”-länder ligger i topp inför finalen är i sig rätt sällsynt. Frankrikes bidrag ”Voilà” är, tja, mer franskt än champagne. Den tre minuter långa och eleganta teatern kommer säkert att få höga poäng av juryn. Det skulle också vara en värdig vinnare.

Blind Channel, Finland.

Italien har i sin tur varit spelbolagens älskling i en vecka, men i det fallet vill jag nästan lämna walk over. Måneskin är Italiens största rockband just nu, vad nu det betyder.

Många tyckte att landet borde ha vunnit med de tre tenorerna Il Volo och bidraget ”Grande amore” 2015. Lika många hejade på Mahmood och ”Soldi” i Tel Aviv. Nu kanske det är dags att ta hem allting med, ärligt talat, blaffig skräprock.

Blir bättre med öronproppar

Rocken har över huvud taget medvind i ESC igen. Italien är inte det enda landet som vevar gura. De finska strängbändarna i Blind Channel representerar också genren i finalen i år.

Ingen har egentligen mer bränsle i tanken än bandet från Uleåborg. Att numret blir bättre med öronproppar är för tillfället en annan diskussion. Om inte Italien också satsade på hårdrock skulle Blind Channel kunnat gå duktigt långt. De ligger i alla fall bra till att spöa Sverige hos tittarna.

Tusse när han gick vidare från semifinalen under tisdagen.

Ibland är spelbolagen och alla så kallade experter ute och snorklar i fel vatten. Minns bara hur Norges jojkschlager vann folkets röst i Israel för två år sedan.

Men Tusse och Sverige får verkligen hoppas att ”Voices” är ett av de underskattade bidragen i år. Annars slutar vår kära monarki någonstans i mitten.

Trenden kan knäckas nu

Det är en ovan sits. Vi har blivit bortskämda med betydligt bättre placeringar i många år. Den trenden kan knäckas nu.

”Voices” förtjänar att sluta topp tio, men låten och numret kan också uppfattas som för intetsägande när de andra länderna dundrar loss.

Sverige fick dock ett utmärkt startnummer och går ut näst sist i finalens enorma låtmassa. Förutsättningarna att Tusse trots allt kan överraska i kväll kunde egentligen inte vara bättre.

Men det kändes till exempel som att Finland vann över oss redan i sin semifinal i torsdags.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns


Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Eurovision-finalen 2021 - låtbetygen

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Tusse Chiza

Markus Larsson