Melodifestivalen 2021

Här är alla artister i Melodifestivalen 2021

Danny Saucedo, Charlotte Perrelli, Mustasch och The Mamas – här är hela startfältet

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Danny Saucedo är först ut när SVT bekräftar artisterna till Melodifestivalen 2021 – och Eric Saade sist.

Under tre dagar presenterades de tävlande bidragen.

Aftonbladet har under hösten kunnat avslöja 27 av 28 akter som tävlar i Melodifestivalen 2021. När SVT nu officiellt går ut med bidragen sker det utan den sedvanliga presskonferensen.

I stället valde kanalen att tillkännage en artist i timmen under tre dagar – och här är alla:


Danny Saucedo är den första artisten som presenteras inför Melodifestivalen 2021.

Artisterna listas i den ordning som SVT släppt namnen, startordning och vem som tävlar i vilken deltävling kommer att meddelas senare.

1. Danny  Saucedo
Låt: ”Dandi dansa”
Låtskrivare: Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark

Att Danny Saucedo, 34, återvänder till Melodifestivalen kunde Aftonbladet avslöja 23 november, efter att det blivit ett av höstens hetaste samtalsämnen i nöjesbranschen. Nu står det också klart att låten han kommer att tävla med är på svenska. Till Aftonbladet säger Danny att han först erbjudits att vara programledare för den första deltävlingen, men att han kände att han hellre ville tävla som artist.

– Jag vill inte komma in som nån veteran, jag känner att jag är ung och jag vill ge, säger han.

 
2. Lovad 
Låt: ”Allting är precis likadant”
Låtskrivare: Mattias Andréasson, Alexander Nivek, Lova Drevstam, Albin Johnsén

Lovad är artistnamnet för Lova Drevstam, 27, som alltså kommer göra debut i Melodifestivalen. Att hon tävlar med en låt skriven av bland andra Mattias Andréasson och Albin Johnsén kunde Aftonbladet avslöja 17 november. Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om refrängstark pop.

 
3. Kadiatou 
Låt: ”One touch”
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Kadiatou Holm Keita, 19, kom tvåa i ”Idol” 2018. Hennes tävlingslåt är skriven av två tidigare Eurovision-vinnare (Joy och Linnea Deb som skrev Måns Zelmerlöws ”Heroes”. Även Anderz Wrethov har haft framgångar i Melodifestivalen tidigare, med bland anant vinnarlåten ”Too late for love”, ”Guld och gröna skogar” och ”Bada nakna”. Att Kadiatou fått en plats i Melodifestivalen kunde Aftonbladet avslöja 24 november.

Mustaschs Ralf Gyllenhammar på Melodifestivalens scen i en mellanakt 2017.

4. Mustasch
Låt: ”Contagious”
Låtskrivare: Ralf Gyllenhammar, David Johannesson

Mustasch-sångaren Ralf Gyllenhammar, 54, har tävlat i Melodifestivalen en gång tidigare, 2013 med låten ”Bed on fire” som tog sig direkt till final. Nu tar han bandkompisarna med sig och har tillsammans med Mustaschs gitarrist David Johannesson skrivit tävlingsbidraget. Mustasch bildades 1998 och har genom åren vunnit två grammisar. Att bandet är med och tävlar i Melodifestivalen är nytt för Aftonbladets läsare, men inför artistsläppet kunde Aftonbladets schlagerblogg berätta att det gått rykten om att två rockband skulle vara aktuella för tävlingen. Det andra rockbandet kommer, enligt Aftonbladets källor, att presenteras senare.

 
5. Eva Rydberg & Ewa Roos 
Låt: ”Rena rama ding dong”
Låtskrivare: Göran Sparrdahl, Kalle Rydberg, Ari Lehtonen

Scenlegendarerna Eva Rydberg, 77, och Ewa Roos, 71, har varit vänner i 50 år och står på scenen tillsammans nästa sommar i scenversionen av ”Pang i bygget”, men innan dess ska de driva med influensers, Youtubers och Tiktok i ett fartfyllt shownummer i Melodifestivalen. Att de skulle tävla i Melodifestivalen kunde Aftonbladets läsare läsa om 25 november. Bland låtskrivarna finns Eva Rydbergs son Kalle, men också Göran Sparrdal som tidigare skrivit Arja Saijonmaas ”De fyra årstiderna” i Melodifestivalen och Ari Lehtonen som under 90- och 00-talet skrivit och producerat mängder med hits åt artister som Dr Alban, Drömhus och La Cream.

 
6. Emil Assergård
Låt: ”Om allting skiter sig”
Låtskrivare: Emil Assergård, Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov, Johanna Wrethov

Rockbjörnen-nominerade Emil Assergård, 29, har skrivit sin låt tillsammans med bland andra Jimmy Jansson som förra året hade sex låtar med i tävlingen. Att Emil Assergård ska tävla i Melodifestivalen avslöjade Aftonbladet 27 november.

Johanna ”Dotter” Jansson i Melodifestival-finalen 2020.

 
7. Tess Merkel 
Låt: ”Good life”
Låtskrivare: Tony Malm, Tess Merkel, Palle Hammarlund, Mats Tärnfors

Tess Merkel, 50, debuterar som soloartist i Melodifestivalen, men har tävlat fem gånger tidigare med Alcazar. Aftonbladet avslöjade hennes solosatsning 24 november.
 
8. Paul Rey
Låt: ”The missing piece”
Låtskrivare: Fredrik Sonefors, Laurell Barker, Paul Rey

Nyblivna pappan Paul Rey, 28, gjorde succé i Melodifestivalen i år med låten ”Talking in my sleep” och återvänder nästa år. Låtskrivaren Fredrik Sonefors har tidigare skrivits hits åt Måns Zelmerlöw som ”Should’ve gone home” och ”Fire in the rain” och tävlat i Melodifestivalen med Hanna Ferms och Liamoos duett ”Hold you”. Laurell Barker är en kanadensisk låtskrivare som skrivit flera låtar till såväl Melodifestivalen som Eurovision. I Mello har hon bland annat skrivit Renaidas ”All the feels” och Hanna Ferms ”Brave”. Att Paul Rey återvänder till Melodifestivalen 2021 kunde Aftonbladet avslöja 10 november.

9. Arvingarna
Låt: ”Tänker inte alls gå hem”
Låtskrivare: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son, Bobby Ljunggren

Nanne Grönvall var med och skrev Arvingarnas Mello-comeback ”I do” 2019 och nu har hon teamet upp med veteranerna Thomas G:son (60 låtar i Mello) och Bobby Ljunggren (50 låtar i Mello), för ännu ett tävlingsbidrag. Stefan Brunzell är inte heller någon nykomling i sammanhangen. 2001 vann han Melodifestivalen med ”Lyssna till ditt hjärta” som medlem i dansbandet Friends och han har de senaste åren synts som kapellmästare i Allsång på Skansen. Att Arvingarna ska tävla i nästa års Melodifestival kunde Aftonbladet avslöja 10 november.

10. Dotter
Låt: ”Little tot”
Låtskrivare: Johanna ”Dotter” Jansson, Dino Medanhodzic

Hon hyllades av kritikerna, men åkte ur sin deltävling vid Mello-debuten 2018. Betydligt bättre gick det i år när ”Bulletproof” slutade på andraplats, bara en poäng efter The Mamas. Att Dotter återvänder till Melodifestivalen 2021 avslöjade Aftonbladet 3 november.

Elisa Lindström tävlar med låten ”Den du är”.

11. Elisa Lindström 
Låt: ”Den du är”
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Ingela ”Pling” Forsman, Elisa Lindström

Att Elisa Lindström, 29, ska vara med i Melodifestivalen 2021 kunde Aftonbladet avslöja 29 november. När SVT nu presenterar låttitlar och upphovspersoner står det också klart att det här också innebär veteranen Ingela ”Pling” Forsmans comeback i tävlingen. Det här blir hennes 40:e låt i tävlingen och innebär också att ”Pling” nu kan sälla sig till den lilla skara låtskrivare som haft bidrag med i tävlingen under fem olika decennier. Senast det begav sig var det också Elisa som sjöng, ”Casanova” som inte tog sig vidare från sin deltävling 2014.

12. Lillasyster 
Låt: ”Pretender”
Låtskrivare: Isak Hallén, Jakob Redtzer, Martin Westerstrand, Ian Paolo Lira, Palle Hammarlund

Efter att rockmusiken lyst med sin frånvaro under några år bjuder 2021 på två rockband i tävlingen. Under tisdagen presenterades Mustasch och nu alltså även Lillasyster. låtskrivaren Palle Hammarlund har tidigare skrivit Mello-låtar åt bland andra Mendez, Mohombi och Dolly-Style. Att Lillasyster tävlar i Melodifestivalen Fick Aftonbladets läsare veta 27 november.

13. Frida Green 
Låt: ”The silence”
Låtskrivare: Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Joy Deb

Frida Green, 28, ratades av ”Idol”-juryn i höstas, men får istället tävla i Melodifestivalen, något som Aftonbladet avslöjade 27 november. Tidigare Melodifestival-vinnaren Anna Bergendahl, 28, sticker ut bland låtskrivarna. Hon har tidigare varit med och skrivit sina egna ”Ashes to ashes” och ”Kingdom come”, men det här är första gången hon tävlar enbart som upphovsperson.

14. Charlotte Perrelli
Låt: ”Still young”
Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson

Charlotte Perrelli, 46, lovar glammig upptempo-pop, med lagom inslag av schlager när hon återvänder till tävlingen en femte gång. Två gånger tidigare har hon vunnit Melodifestivalen och 1999 även Eurovision song contest med ”take me to your heaven”. 25 november kunde Aftonbladet bekräfta att hon skulle vara med i tävlingen.

Årets vinnare The Mamas gör comeback.

15. Patrik Jean
Låt: ”Tears run dry”
Låtskrivare: Herman Gardarfve, Patrik Jean, Melanie Wehbe

Låtskrivarna har en seger i bagaget med The Mamas ”Move”. Nu är det en av upphovspersonerna själva som står på scenen, något som Aftonbladet avslöjade 29 november.

16. WAHL feat. SAMI 
Låt: ”90-talet”
Låtskrivare: Sami Rekik, Christopher Vahlberg, Josefin Glenmark, Jesper Welander, Andreas Larsson

Sami ”SAMI” Rekik, 42, slog igenom i gruppen Medina och Christopher ”WAHL” Vahlberg, 34, i gruppen SödraSidan. Att de nu gått ihop för att tävla i Melodifestivalen avslöjade Aftonbladet 26 oktober. Bland låtskrivarna finns bland andra Josefin Glenmark som bland annat skrivit låtar åt Peg Parnevik.

17. Nathalie  Brydolf 
Låt: ”Fingerprints”
Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Etta Zelmani, Laurell Barker, Anna-Klara Folin

Nathalie Brydolf, 25, kom sexa i ”Idol” 2018 och sökte också kärleken i TV4:s ”Bachelor” 2019. Att hon ska tävla i Melodifestivalen kunde Aftonbladet avslöja 27 november.

Jessica Andersson tävlar i Melodifestivalen för åttonde gången.

18. Anton Ewald
Låt: ”New religion”
Låtskrivare: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt

Efter närmare tre år i USA, där han gjort karriär som modell, men också koreograf åt stora latinostjärnor som Jhay Cortez, 27, är Anton Ewald, 27, nu tillbaka i Sverige och Melodifestivalen, något som Aftonbladets läsare kunde läsa 23 november. Bland låtskrivarna sticker Maja Strömstedt, 22, ut, dotter till Niklas Strömstedt och Agneta Sjödin, och med en egen begynnande artistkarriär.

19. The  Mamas 
Låt: ”In the middle”
Låtskrivare: Emily Falvey, Robin Stjernberg, Jimmy Jansson

Det blir tredje året i rad för The Mamas efter att först ha körat tillsammans med vinnaren John Lundvik 2019 och 2020 tagit hem segern på egen hand i Melodifestivalen med ”Move”. Bland låtskrivarna finns Nashville-baserade Emily Falvey tillsammans med två tidigare artister som sedan också blivit framgångsrika som låtskrivare i tävlingen. Stjernberg har vunnit både som artist, 2013 med ”You” och som låtskrivare, 2017 med ”I can’t go on”. Jansson hade sex bidrag med i tävlingen 2020 och har en bronsplats som bästa resultat, med ”Hold you” 2019. Att The Mamas ska vara med i Melodifestivalen 2021 avslöjade Aftonbladet 3 november.

20. Jessica Andersson
Låt: ”Horizon”
Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Markus Lindén, Christian Holmström

Jessica Andersson, 47, tog hem segern första gången hon tävlade i Melodifestivalen, 2003 i duon Fame. Med låen ”Horizon” blir det hennes åttonde gång i tävlingen, varav sjätte som soloartist, något som Aftonbladet avslöjade 4 november.

21.  Sannex 
Låt: ”All inclusive”
Låtskrivare: Greta Svensson, Hans Thorstensson

Den 26 oktober avslöjade Aftonbladet att dansbandet Sannex ska tävla i Melodifestivalen 2021. Bandet fick en grammis för bästa dansband 2017 och har också belönats med flera Guldklavar under dansbandsveckan i Malung.

Tusse Chiza går från ”Idol”-vinst till Melodifestivalen

22. Clara  Klingenström 
Låt: ”Behöver inte dig idag”
Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias

Clara Klingenström, 25, har skrivit sin låt själv tillsammans med bland annat Melodifestivalveteranen Bobby Ljunggren och har hans fru, förra skivbolagsdirektören Maria Molin som sin manager. Under hösten har Aftonbladets källor ville inte velat avslöja hennes namn, men bekräftat att en oetablerad sångerska, som inte heller kommer från ”Idol” eller ”Talang” skulle tävla med en låt av Ljunggren.

23. Efraim Leo 
Låt: ”Best of me”
Låtskrivare: Efraim Leo, Cornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren, Herman Gardarfve

Bland låtskrivarna finns bland andra Cornelia Jakobsdotter, dotter till The Poodles frontman Jacob Samuel och tidigare med i gruppen Love generation som tävlat två gånger i Melodifestivalen. Att stjärnskottet Efraim Leo, 22, ska tävla i Melodifestivalen 2021 avslöjade Aftonbladet 24 november.

24. Tusse 
Låt: ”Voices”
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Tusse Chiza, 18, vann ”Idol” 2019 och redan förra hösten under TV4:s talangprogram sa Melodifestivalgeneralen Christer Björkman att han var välkommen till Melodifestivalen. 26 oktober kunde Aftonbladet avslöja att löftet skulle hållas och att Tusse ska tävla i Melodifestivalen 2021.

25. Julia Alfrida
Låt: ”Rich”
Låtskrivare: Julia Alfrida, Jimmy Jansson, Melanie Wehbe

Julia Alfrida, 25, tog sig till final i talangprogrammet ”P4 Nästa” och handplockades därifrån av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Mello 2021. Låten är dock, i enlighet med Melodifestivalens regler, nyskriven av artisten tillsammans med etablerade låtskrivarna Jimmy Jansson och Melanie Wehbe.

26. Alvaro Estrella
Låt: ”Baila baila”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Alvaro Estrella, 40, gjorde succécomeback i Melodifestivalen 2020 tillsammans med Mendez i låten ”Vamos amigos”. Nu är han tillbaka solo, vilket Aftonbladet kunde avslöja 4 november. Alvaro har tävlat solo en gång tidigare 2014, men tog sig då inte vidare till final.

Eric Saade tävlar i Melodifestivalen 10 år efter segern med ”Popular”.

27. Klara Hammarström 
Låt: ”Beat of broken hearts”
Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson, Andreas Wijk

Klara Hammarström, 20, från SVT:s realityserie ”Familjen Hammarström” får en ny chans i Melodifestivalen efter att ha slagits ut i sin deltävling i årets upplaga. Att hon ska vara med i tävlingen avslöjade Aftonbladet 4 november. Bland upphovsmännen finns bland andra artisten Andreas Wijk, 27, som själv försökt att komma med i Melodifestivalen som artist under några år. I år får han i alla fall tävla som låtskrivare.

28. Eric Saade 
Låt: ”Every minute”
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Linnea Deb, Joy Deb, Eric Saade

Eric Saade, 30, har en seger i Melodifestivalen sedan tidigare, 2011 med ”Popular”. Han har också fått hits med ”Manboy” och ”Sting” i tävlingen. De senaste åren har Eric Saade släppt musik på svenska, men meddelade i början av sommaren att han nu skulle fokusera på pop på engelska igen. Aftonbladet kunde 10 november avslöja att han var högaktuell för Mello 2021. Nu säger Eric Saade till Aftonbladet att han ställer upp eftersom det är Christer Björkmans sista år i Melodifestivalen.

– Jag vill att Sverige vinner Eurovision nu när det är Christers sista år, säger han.

ANNONS

Uppvakta mamma med en fantastisk bukett på Mors dag! Extra lyxig gåva fylld med belgiska praliner.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

MARKUS LARSSON: Texten kunde lika gärna vara skriven av Janne Långben

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen 2021

Melodifestivalen

Danny Saucedo