Oscar Zia: ”Det har gått åt helvete”

Besviken efter kaosartade genrepet

Publicerad 2022-02-05

En monolog i mörker, tjurrusning genom arenan, sjukskriven sidekick och Robin Bengtsson tvingades sjunga om sin låt.

Melodifestivalens första genrep slutade i kaos.

– Jag kände mig som en spelpjäs som flyttades runt lite och så var det bara kamera varsågod prata, säger Oscar Zia sent på fredagskvällen.

Det var genrepet där i princip allting som kunde gå fel gjorde det.

Oscar Zia, 25, tvingades hålla en monolog i beckmörker medan SVT:s ljustekniker förgäves försökte styra en spotlight hans väg.

– Jag vet inte om jag syns, sa programledaren från scenen innan han fortsätta att leverera sitt manus i mörkret.

Oscar Zia fick genomföra en hel monolog i beckmörker
Oscar Zia fick genomföra en hel monolog i beckmörker

Då hade Oscar Zias sidekick Farah Abadi, 34, redan sjukskrivit sig med ryggproblem och fick ersättas av en stand-in ur tv-produktionen under genrepet.

Robin Bengtsson tvingades sjunga om

Flera gånger fick Oscar Zia också rycka in och improviserat hålla låda för att underhålla publiken medan SVT:s scentekniker försökte få ordning på de sju artisternas scenshower. Framför allt strulade det för Omar Rudberg, 23, vars scenrigg tog flera minuter att få ordning på, en evighet i en direktsänd tv-show om det skulle hända under lördagskvällen.

Robin Bengtsson tvingades sjunga om efter teknikstrul
Robin Bengtsson tvingades sjunga om efter teknikstrul

Och när Robin Bengtsson, 31, precis sjungit klart sin låt ”Innocent love” sågs Oscar Zia springa genom arenan, från scenen och till green room i andra änden av Globen.

– Jag stod på en annan plats. Där jag skulle vara. Och så skrek de bara ”gå till green room nu, vi måste avbryta Robin”. Så kameran och jag fick springa med långa kliv dit, säger Oscar Zia.

Flåsande fick han avbryta de pågående intervjuerna för att meddela att ett tekniskt fel gjorde att Robin Bengtsson skulle sjunga om.

– De sa till mig direkt när jag var klar med låten. Det var tydligen något fel med ljudet men jag vet faktiskt inte, jag märkte inget, säger Robin Bengtsson efter genrepet.

Zia: ”Gick åt helvete”

Oscar Zia säger att han var förberedd på att det skulle vara lite kaos.

– Jag trodde det skulle sitta från mitt håll och så började det lite skakigt och då tappade jag modet lite och blev så aaaahhh. Men sedan kom det tillbaka när det började gå åt helvete för jag kände att då slappnade jag av. Jag kände äsch, det har redan gått åt helvete jag kan göra vad jag vill, säger han sent på fredagskvällen.

Till slut kunde han inte göra annat än att skratta åt allt som gick fel, där allt också var utom hans kontroll.

– Det är ju så mycket som ska sitta med ljus och så. Men nu känner jag mig så känslomässigt våldtagen, säger han.

– Jag kände mig som en spelpjäs som flyttades runt lite och så var det bara kamera varsågod prata. Jag är så stålsatt nu inför lördagen.

LÄS VIDARE