Eskilstuna

Knarkrazzia på Mello-hotellet

Trots nolltoleransen: Nyckelperson i SVT:s produktion misstänks för innehav och bruk av narkotika

Av: 

Jamshid Jamshidi

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Hotellpersonalen slog larm – och nu misstänks en nyckelperson i Melodifestivalens produktion för narkotikabrott, enligt källor till Aftonbladet.

Polisen bekräftar att en razzia mot artisthotellet gjordes efter genrepet i Eskilstuna förra veckan.

– Det landade i de här misstankarna, ringa narkotikabrott, innehav och eget bruk, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Polisen slog till mot Melodifestivalens artisthotell i Eskilstuna natten mellan fredag och lördag förra veckan.

På ett hotellrum beslagtogs misstänkt narkotika som nu skickats på analys tillsammans med den misstänkta personens urinprov.

– Det var personal på hotellet som kände en doft som man misstänkte var hasch. Så gick man in på rummet och anträffade en person där, och misstänkt narkotika. Så fick han följa med och lämna urinprov, säger Anders Wigholm, förundersökningsledare på Eskilstunapolisen.

Efter tillslaget på fredagen hade polisen också hög närvaro på artisthotellet under lördagens efterfest i Eskilstuna.

”Skickad på analys”

Personen är nu skäligen misstänkt för ringa narkotikabrott genom eget bruk och ringa narkotikabrott genom innehav, för den beslagtagna substansen som hittades på hotellrummet.

– Narkotikan är skickad på analys och det tar några veckor, säger Wigholm.

– Jag kan inte säga något om preparatet.

Enligt Aftonbladets källor är den misstänkta personen en nyckelperson i Melodifestivalens produktion. Minst ytterligare en SVT-anställd ska enligt Aftonbladets uppgifter ha blivit vittne till tillslaget.

– Vi nåddes av information i fredags natt när vi kom från arenan till hotellet att det var någon inom Melodifestivalens produktion som var inblandad i något, men vi fick inga detaljer, säger projektledaren Anette Helenius.

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius fick informationen från Aftonbladet om att en nyckelperson i produktionen misstänks för brott på artisthotellet: ”Jag kan inte uttala mig om saker som inte är bekräftade eller bevisade”

Nolltolerans

Informationen att en nyckelperson i produktion nu misstänks för narkotikabrott får hon av Aftonbladet.

– Vi behöver säkerställa vad som faktiskt har hänt. Just nu vet vi inte, så jag kan inte uttala mig om saker som inte är bekräftade eller bevisade, säger Helenius.

Hon bekräftar att SVT och Melodifestivalen har nolltolerans när det gäller droganvändning bland medarbetarna.

Vad innebär det här för en persons fortsatta möjligheter att arbeta med Melodifestivalen?

– Det föreligger ju förundersökningssekretess just nu så vi har jättesvårt att få svar på vad som faktiskt har hänt. En sån här sak behöver vi bedöma från fall till fall så i dagsläget kan jag inte svara på det.

Polis på plats under efterfesten på Melodifestivalen 2020 i Eskilstuna efter att en nyckelperson i produktionen dagen före misstänks gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Kontrollerar inte straffregister

Knarkrazzian är en av flera skandaler som har skakat Melodifestivalen i vinter. Inför den första deltävlingen kunde Aftonbladet berätta SVT inte kontrollerar deltagarnas belastningsregister inför deltagande i Melodifestivalen. Detta efter att medlemmarna i OVÖ haft ett flertal domar mot sig, bland annat för narkotikabrott och penningtvättsbrott.

– Den bakgrundskoll vi gör är ett samtal och en dialog med skivbolagen, de är viktiga samarbetspartners, sa Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson då.

Flinck diskades på grund av åtal

En vecka senare diskvalificerades dock Thorsten Flinck när SVT fått reda på att han står åtalad, misstänkt för olaga hot och skadegörelse.

– Vi gör ingen egen värdering av hur allvarliga brotten har varit, utan det är helt och hållet att det är en pågående rättsprocess som Thorsten Flinck just nu är aktuell i, som är avgörande för det här beslutet, sa Melodifestivalens projektledare Anette Helenius då.

Svenning och Nordman i tidigare knarkskandaler

2015 valde SVT att mörka att artisten Linus Svenning gripits för narkotikabrott på en av Melodifestivalens efterfester och tillät honom att tävla i finalen.

– Om processen hade hunnit gå så långt att det hade lett till ett åtal så hade vi varit tvungna att lyfta honom från tävlingen, sa Christer Björkman när det senare kom fram att SVT kände till brottet.

Nordmans sångare Håkan Hemlin har också berättat att han var påverkad av hasch på Melodifestivalens scen 2008 när han slog ut Carola Häggkvist och Andreas Johnson i en dramatisk duell i Andra chansen.

– Jag rökte ju. Det gjorde jag jämt. Det var ungefär som att röka cigaretter, har han sagt.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Eskilstuna

LÄS VIDARE

”Trodde det var värre att vara dömd än att inte vara det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna

Melodifestivalen

Narkotikabrott

AB Voice