Eurovision song contest 2017

Australiens plan: värva Christer Björkman

Vill skapa sin egen Melodifestival – Björkman: ”Ska prata vidare med dem efter ESC”

avTorbjörn Ek

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Christer Björkman.

KIEV. Målet: Vinna Eurovision. Metoden: Värva Christer Björkman.

Australien vill ha svenskens hjälp för att skapa sin egen Melodifestival.

– Vi vill skapa vår egen tävling i Australien som kan leda till en Eurovision-vinst, säger delegationschefen Paul Clarke till ESC Daily.

Australien vill värva Christer Björkman för att skapa sin egen Melodifestival. Det berättar delegationschefen Paul Clarke för Eurovision-sajten ESC Daily.

– Vi beundrar vad svenskarna gör med Eurovision och allt med musik. Jag älskar Melodifestivalen. Vi var jury där, det var så spännande och passionerat och alla var verkligen där, säger Clarke i intervjun.

Fört samtal med Björkman

Årets australiska låt, ”Don’t come easy” med Isaiah Firebrace har, precis som tidigare Eurovision-bidrag från Australien, utsetts av det australiska tv-bolaget SBS.

Men för att ha en verklig chans att vinna behövs en egen Melodifestivalen, enligt Paul Clarke.

– Vi vill skapa vår egen tävling i Australien som kan leda till en Eurovision-vinst.

Och nyckeln är den svenska Melodifestivalgeneralen. Christer Björkman har sedan 2002 arbetat för att göra den svenska uttagningen till inte bara Sveriges mest sedda tv-program, men också den självklara vägen att lansera årets största hits.

– Vi har pratat med Christer om att komma till Australien, bara för att hjälpa oss styra upp det, säger Paul Clarke till ESC Daily.

– Han är en producent med utmärkt öga för talang och oerhört praktiskt inriktad på hur man för fram en artists talang på bästa sätt. Han är en av världens bästa producenter. Så vi vill verkligen använda oss av hans expertis och vänskap.

Smickrande

Enligt uppgifter till Nöjesbladet har Christer Björkman haft inledande samtal med SBS om att hjälpa dem med ett eget Melodifestival-format.

Just nu befinner han sig i Kiev, utlånad från SVT till ukrainsk tv för att arbeta som showproducent för Eurovision song contest. När Nöjesbladet når honom via sms undviker han att svara på en direkt fråga om ett samarbete med australiska SBS skulle innebära att han lämnar SVT.

– Just nu ligger allt fokus på att fullfölja mitt åtagande som show- och contestproducer för ESC i Kiev. Det är smickrande att Australien har visat intresse och jag ska prata vidare med dem efter ESC. Alltid spännande med nya utmaningar, säger Christer Björkman.