Ryska Eurovisionfans nekas inträde i Ukraina

Fans och journalister har stoppats – trots biljetter och ackreditering

avAndreas Hansson, Agnes Aronsson

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392

KIEV/STOCKHOLM. Ryska Eurovisionfans får inte komma in i Ukraina, rapporterar DN.

Det satte gränskontrollanterna stopp för, trots att alla dokument var i sin ordning.

– De satte oss på planet tillbaka till Moskva, säger Aleksej Maltsev till DN.

Minst fem ryska Eurovision-fans har blivit nekade inträde i Ukraina. När de anlände till flygplatsen i Kiev sattes de på ett plan tillbaka till Moskva. Aleksej Maltsev är en av dem som nu missar festligheterna, och han är förvånad över hur det kunde hända.

– Jag har vänner som hade åkt några dagar tidigare och släpptes in i Ukraina utan problem. Jag hade ju alla nödvändiga dokument så jag trodde inte att de skulle stoppa oss. Väldigt synd, säger Aleksej Maltsev till DN.

De deporterades trots att de inte hade besökt Krim, och trots att de hade förköpta biljetter till Eurovision. Han och vännerna satt och väntade på flygplatsen i Kiev i två timmar, under tiden som deras Ukrainska vänner försökte förklara för gränskontrollen att de bjudit in gänget och att de hade sovplats hos dem. Men det var lönlöst, och kompisarna tvingades ändå resa tillbaka till Moskva.

”Det är inte rätt”

Talesmannen för Ukrainas gränskontroll, Oleg Slobodyan, säger att de inte vågade släppa in personerna.

– Gränsvakterna misstänkte att de skulle kunna ha ett annat syfte med resan, efter att ha gjort en riskbedömning avvisades de vid gränsen, säger han till TASS.

Aleksej Maltsev menar att det var tydligt att de reste på grund av tävlingen.

– Jag hade biljetterna till både andra semifinalen och finalen, en inbjudan av mina vänner, returbiljett. Allt var klart. Men de satte oss på planet tillbaka till Moskva, säger han till DN.

Dmitrij Melnikov, som är ordförande för Moscow Eurovision Preparty ser det som ett regelbrott mot EBU:s regler. Trots att man inte får sina Eurovisionbadges innan man befinner sig på arenan, krävde de ukrainska gränsmyndigheterna att de ryska fansen skulle visa upp sina redan på flygplatsen, säger han till DN.

– Det är inte rätt att göra så här mot fansen, som inte har något som helst med politik att skaffa. Eurovision ska inte vara ett instrument för inrikespolitik, säger Dmitrij Melnikov till DN.

Journalister har stoppats

För en vecka sedan stoppades även tre ryska journalister från att komma in i Ukraina, enligt nyhetsbyrån TASS.

Oleg Slobodyan, säger att en kvinnlig reporter stoppades för att ha ”brutit mot ukrainsk lag genom att besöka Krim”, den ryska artisten Yulia Samoilova stoppades av samma anledning. EBU uttryckte då ”besvikelse” äver att hon stoppades.

De två andra journalisterna ska ha nekats för att Eurovision inte ska ha varit deras egentliga ärende för att komma in i Ukraina.

– Har vi tvivel om en persons syfte med besöket har vi all rätt att neka inträde för invånare från vilket land som helst. Det är inget problem med att släppa in ryska journalister, titta i Eurovisions presscenter och du kommer se dem, säger han till TASS.

EBU:s kommentar

”Ingen av de ryska journalister som fått ackreditering för Eurovision men tidigare korsat Ukrainas gräns illegalt för att besöka Krim kommer att få komma in på landets terrotorium”, skrev Anton Gerashchenko vid landets parlamentet och rådgivare till inrikesministeriet på Facebook.

EBU säger i en kommentar till Nöjesbladet att man inte vill kommentera enskilda fall.

– Det är åtminstone 20 ackrediterade ryssar som anlänt till arenan för att bevaka tävlingen och även många fans, vi förväntar oss ännu fler innan morgondagens final. Vi arbetar fortsatt ihop med (tv-kanalen) UA:PBC men gränssäkerheten är en fråga för ukrainska myndigheter. Vi utgår från att alla journalister och fans som inte utgör någon säkerhetsrisk släpps in i Ukraina för att bevaka vad som kommer att bli ett fantastiskt liveevenemang, säger en talesperson.

ARTIKELN HANDLAR OM